Nelu Ploieşteanu, unul dintre cei mai cunoscuți interpreți de muzică lăutărească din România, a murit în această dimineaţă, la vârsta de 70 de ani.
Din păcate, infecţia cu noul coronavirus, asociată cu problemele medicale preexistente, i-au fost fatale artistului.
Mara Bănică a fost cea care a făcut anunţul despre trecerea în nefiinţă a lui Nelu Ploieşteanu:
„Nelu Ploieşteanu a murit! Speram să nu primesc niciodata vestea asta… Drum bun, nea Nelu! Să te ierte bunul Dumnezeu şi să-ti Odihnească sufletul în Rai!”, a scris jurnalista pe pagina sa de Facebook.
Cu doar o zi înainte ca Nelu Ploieşteanu să se stingă, Carmen Harra a măturisit la emsiunea lui Cristi Brancu de la Prima TV că familia artistului ar trebui să se roage pentru el, dar să nu îşi facă foarte multe speranţe, căci nu crede că va trece de vârsta de 70 de ani, informează Cancan.
Şi, din păcate, s-a adeverit. Nelu Ploieşteanu a murit în spital, la vârsta de 70 de ani.
“Codificarea lui este 7. Câți ani are? 70. Din nou trece printr-o cumpănă foarte mare, putem doar să ne rugăm. Longevitatea lui nu bate de 70 și ceva de ani. În codul lui nu există energia să îl treacă de această vârstă. Sper că el să treacă peste această cumpănă, dar mă îndoiesc”, a spus Carmen Harra.
Nelu Ploieșteanu s-a născut la data de 16 decembrie 1950 în Prahova și a fost unul dintre cei mai cunoscuți interpreți de muzică lăutărească din România.
A muncit chiar de la 18 ani, când a început să cânte în satul natal și când i-a murit tatăl. Cu timpul a învățat să cânte la pian și la acordeon.
A făcut armata un an și patru luni la Brașov, și la Timișoara. După armată, în 1970 s-a mutat în București la o rudă. A cântat 6 luni la acordeon la Teatrul de revistă Ion Vasilescu avându-l ca dirijor pe Ion Albeșteanu.
A cântat apoi la restaurantele Caraiman, Bulevard, Doina, Crama Domnească, Caru cu bere.
În 1979 pleacă pentru prima oară într-un turneu în afară, cu Ansamblul Mugurelul (Franța, Italia, Belgia și Olanda).
Au urmat după aceea alte turnee în Italia, Spania și Germania. Pleacă câte 6 luni, după care alte șase luni rămânea în țară. Ultima plecare a fost în 1996 în Germania.
După 1990 a reușit să lanseze 18 albume. Nici nu-și mai amintește câte spectacole și turnee a avut.
A cântat între 1990 și 1998 la Șarpele roșu și la restaurantul Perla unde cântă și în prezent.
A avut de multe ori ocazia să rămână în străinătate dar a refuzat pentru că a dorit „să readucă în actualitate muzica veche românească”. Îi lipsea mult de tot familia dar trebuia să plece pentru că, tot de dragul familiei pleacă de fiecare dată - să o poată întreține.
Are cinci copii (patru fiice, un fiu) și doi nepoți. Fiul său, Mihai, a decedat în luna aprilie a anului 2018.
Cele mai importante colaborări pe care le-a avut au fost acelea cu actorii Gheorghe Dinică și Ștefan Iordache. Pentru el a însemnat atât o satisfacție profesională cât și una sentimentală.