Au fost descoperite peste 50 de stări potențiale de pericol, care au fost înlăturate în urma controalelor efectuate de pompieri.
Pentru deficienţele care au întrunit elementele constitutive ale contravenţiei au fost aplicate 50 de sancţiuni (avertismente).
Printre neregulile constatate au fost: lipsa dotării cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor a locaţiilor unde vor fi amenajate secţii de votare, exploatarea unor instalaţii electrice cu defecţiuni sau improvizaţii, reducerea dimensiunilor căilor de evacuare, nemenţinerea în stare de funcţionare a iluminatului de siguranţă şi nemarcarea căilor de evacuare cu indicatoare de orientare.
„Vă reamintim faptul că în ultima perioadă, pompierii militari au fost mobilizați pentru a verifica toate secțiile de votare, asigurându-se că fiecare spațiu respectă măsurile esențiale de protecție împotriva incendiilor”, a declarat Dan Decebal Murariu, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani.
La nivelul județului Botoșani există un număr de 433 de secții de votare.
Aspectele urmărite de personalul unității noastre pe timpul activităților de control și informare preventivă au fost:
1. Exploatarea instalațiilor electrice:
✔ verificarea instalațiilor electrice împreună cu administratorii clădirilor pentru a identifica și remedia eventualele defecțiuni care ar putea cauza scurtcircuite sau incendii.
2. Dotarea corespunzătoare cu echipamente de stingere a incendiilor, amplasarea acestora și verificarea funcționării lor:
✔ s-a urmărit existența și dotarea cu stingătoare de incendiu, în toate secțiile de votare
✔ pompierii au verificat dacă aceste echipamente sunt amplasate în locuri accesibile și vizibile, astfel încât să fie ușor de utilizat în caz de nevoie;
✔ au fost verificate toate instalațiile de stingere existente la nivelul clădirilor, respectiv sistemele de detecție, semnalizare și stingere a incendiilor.
3. Accesibilitatea și marcarea căilor de evacuare:
✔ pompierii s-au asigurat că toate ieșirile sunt accesibile, neblocate și marcate vizibil;
✔ a fost realizată instruirea personalului în legătură cu evacuarea eficientă a cetățenilor în caz de urgență, precum și a bunurilor materiale.
4. Instruirea personalului secțiilor de votare:
✔ personalul responsabil din fiecare secție a fost instruit cu privire la modul de acțiune în caz de incendiu, inclusiv utilizarea echipamentelor de stingere din clădire;
✔ s-au realizat informări cu privire la modul de alertare a serviciilor profesioniste, precum și despre procedurile de evacuare a utilizatorilor.
Măsuri de siguranță pentru cetățeni:
Pentru siguranța tuturor participanților la procesul electoral, facem apel la cetățeni să respecte următoarele măsuri de siguranță atunci când vor fi prezenți la secțiile de votare, pe timpul procesului electoral:
✔ respectați instrucțiunile personalului secției de vot - în caz de urgență, personalul responsabil va oferi ocupanților clădirii indicații cu privire la măsurile de evacuare;
✔ mențineți căile de acces libere - nu blocați ieșirile de urgență și nu lăsați obiecte care ar putea împiedica deplasarea rapidă a persoanelor;
✔ evitați aglomerarea la intrarea și la ieșirea din secția de votare - asigurați-vă că păstrați distanța și permiteți accesul liber către ieșirile de urgență;
✔ nu fumați și nu utilizați surse de foc deschis - este interzis fumatul în zonele neamenajate în acest sens, cu atât mai mult cu cât în apropiere sunt materiale ușor combustibile;
✔ parcați autoturismele în mod responsabil - asigurați-vă că locul în care parcați nu blochează căile de acces pentru autospecialele de pompieri sau alte vehicule de intervenție.
Prin respectarea acestor măsuri, cetățenii contribuie la siguranța generală în secțiile de votare și la prevenirea oricăror situații de urgență.
Pe timpul procesului electoral, pompierii vor asigura protecția a 171 de secții de votare.