Neagu Djuvara: "S-a schimbat natia. Nu numai limba, ci si comportamentul"

Neagu Djuvara: "S-a schimbat natia. Nu numai limba, ci si comportamentul"
Diplomatul si istoricul Neagu Djuvara are aproape 98 de ani si a stat departe de Romania aproape o jumatate de secol. Isi aminteste ca atunci cand a plecat din tara, oamenii erau imbracati in straie traditionale, cu camasi albe brodate, iar cand s-a intors i-a gasit imbracati a la "Mao Zedong". Neagu Djuvara, unul dintre ultimii boieri ai Romaniei, a vorbit la "Bonton" despre cum s-au schimbat romanii si despre crezurile sale de o viata:

Cei 7 ani de acasa:

"Deci eu, copil, am fost invatat ca am avut un tata care a fost un om extraordinar. Era facut ca un sfant tata, stii? Dar un tata care nu este. Deci un copil care creste cu ideea ca a avut un tata care a fost un personaj absolut, exceptional si nu stiu ce si nu stiu cum. Deci mama nu s-a marit pe ea niciodata. El daca ar fi trait, eu as fi fost un baiat de bani gata. As fi fost un nimica toata, pe cand faptul ca am avut o copilarie si o tinerete dificila a facut sa fiu mai altfel, sa fiu ce sunt".

Regula mea de politete:

"Ceea ce mi se pare mie ca este cel mai important este cinstea, adica cinstea in sensul foarte larg al cuvantului. Sa fii intotdeauna onest, adica sa spui adevarul, sa nu cauti sa iei bunul altuia, sa nu... eu cum sa-ti spun? Personal nu am impresia ca am laudat de ceva, dar nu am avut niciodata pofta de lucrurile altuia. Pe cand sunt foarte multe persoane care tanjesc dupa bunul pe care il vede la vecina, nu atat de avere, dar orice: situatie, reputatie, mie nu mi-a fost niciodata pofta de ceea ce are altul".

Despre Romania necivilizata:

"Lipsind din tara 45 de ani, eu din astia 45 de ani, mai cu seama, am petrecut 23 de ani in Africa. Intamplator, in Africa, am plecat cu poeziile lui Eminescu, le mai vad si aici pe masa, legate in pielea asta neagra, uite o carte de poezii ale lui Eminescu si aveam Biblia in traducere, slefuita, de Gala Galaction.

Cu aceste doua carti romanesti, pe romaneste, am stat 23 de ani in Africa, pe urma si in Europa. M-am hranit cu o limba foarte frumoasa romaneasca din veacul al XIX-lea.

Si cand am sosit in Romania si am auzit cum se vorbeste in Parlament, pe strada, aoleu, s-a schimbat natia. Si intr-adevar, s-a schimbat nu numai la limba, s-a schimbat si la comportament. ... am parasit un taran slabut, dar imbracat in general inca in straie romanesti, ca saptamana, duminica sunt albe, calcate proaspat, dar aceeasi camasa o va purta toata saptamana, dar e o camasa alba, cu broderie, cu nu stiu ce. Ma intorc dupa 45 de ani si vad pe taran imbracat a la Mao Zedong, in niste jeansi sifonati, adica cea mai urata calitate si cu el un tricou de lana jerpelit cenusiu, care era alta imagine a romanului".

Modelul meu de buna-cuviinta:

"Eu consider ca scriind istorie, nu partea de eruditie conteaza, adica ai inmagazinat, ai adunat cat mai multe cunostinte, nu. Cum interpretezi, asta este important. E o problema de inteligenta, dar inteligenta, nu in sensul de destept, inteligenta, comprehensiune, trebuie sa ai calitatea de a pricepe toate informatiile. Deci eruditia e un bagaj, dar daca nu stii sa le interpretezi, sa le pui impreuna, sa faci din ele o piramida, degeaba ai aceasta eruditie, esti un bou. Esti un bou foarte invatat".

Dupa ce se cunoaste un domn:

"Sa stiti ca exista o vorba de origine franceza, ca : haina nu face pe calugar. Dar sa stiti ca il face putin. Chiar tu, omul, daca esti imbracat sleampat asa, te simti intr-un fel. Daca deodata ti se spune, tre` sa te pui in frac si sa mergi la opera, esti alt om in haina cea noua. Imbracamintea te imbraca, moralmente".

Am invatat ca:

"Viata mea este axata pe invatare continua, adica eu ma gandesc cu groaza ca maine -poimaine nu as putea sa citesc, fiindca vreau sa invat in continuu". 
Digi24.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
267

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
328

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
751

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...