Ne intoarcem la saptamana de lucru de 6 zile? De ce tine Guvernul la secret noul Cod al Muncii!

Ne intoarcem la saptamana de lucru de 6 zile? De ce tine Guvernul la secret noul Cod al Muncii!
S-a vorbit, de-a lungul timpului, de ziua de munca de 12 ore, de desfiintarea tuturor reglementarilor nationale in ceea ce priveste contractele de munca, urmand ca intelegerile sa se faca la nivel de ramura sau de unitate, sau despre simplificarea procedurilor de concediere. O alta modificare despre care se vorbeste este legata de posibilitatea de a lucra sambata, ziua de weekend urmand a fi luata intr-o alta zi a saptamanii.

Toate aceste schimbari au ingrozit sindicalistii, care nici nu vor sa auda de modificarea Codului Muncii, pe care il considera numai bun asa cum este in prezent.
 
Patronatele, pe de alta parte, spun ca nu se mai poate continua cu o legislatie invechita si ca aceasta trebuie modernizata, in ton cu modificarile de pe piata muncii.
 
De exemplu, prelungirea programului de lucru pana la 12 ore pe zi sau angajarea pe perioada determinata s-ar face numai in perioadele in care firma are o lucrare pe care trebuie sa o termine repede si nu va deveni o regula. De altfel, pentru a lucra mai mult de 8 ore pe zi angajatul trebuie sa-si dea acordul si nu va fi obligat.
 
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), de exemplu, cere introducerea "contului de timp" in interval de o luna.
 
"Contul de timp ar presupune posibilitatea ca timpul de lucru sa fie prelungit mai mult de 8 ore, daca exista comenzi sau proiecte care trebuie terminate repede. Daca am treaba, stau la serviciu 12 ore, daca nu am, plec acasa, de ce sa tai frunza la caini pana se fac cele 8 ore legale de munca?", explica secretarul general al AOAR, Cristian Parvan.
 
Printre propunerile AOAR se mai regasesc si reglementari privind munca de acasa – teleworking-ul, dar si flexibilizarea conditiilor in care se pot face angajari pe perioada determinata (asa numita inchiriere de forta de munca).
 
Totodata, oamenii de afaceri mai cer simplificarea procedurilor de concediere, in cazul in care angajatul nu a respectat regulile sau a comis o infractiune, prelungirea perioadei de proba, precum si eliminarea posibilitatii ca angajatul sa-si suspende contractul de munca.
 
"Acum orice angajat poate sa-si suspende contractul si sa plece la munca in Spania. Dupa trei luni se intoarce si tu, ca angajator, trebuie sa-i pastrezi locul de munca. Si patronul ce face in perioada asta, in care ramane fara un om si nici nu poate sa angajeze pe altcineva in loc si sa-l dea afara peste trei luni, pentru ca se intoarce celalalt?", comenteaza reprezentantul AOAR.
 
Presedintele UGIR 1903 Cezar Coraci explica, la randul sau, ca s-a inteles gresit ca patronatele vor dereglementarea pietei muncii din Romania, dar spune ca anumite modificari la Codul Muncii sunt necesare. In opinia acestuia, legea actuala creeaza bariere birocratice in calea angajarilor si a concedierilor.
 
"Patronii se tem sa faca angajari pentru ca stiu ca este foarte greu dupa aceea sa dea afara. In acest fel, nu se creeaza noi locuri de munca, iar somerii nu se angajeaza ani de zile", spune Coraci.
 
Organizatia patronala mai cere, in acelasi timp, si o reglementare mai stricta a diferitelor forme de munca si a contractelor care pot fi incheiate. Cu alte cuvinte, contractele cu durata determinata sa devina mai frecvente, sa se reglementeze contractele individuale cu timp partial sau sa existe posibilitatea incheierii de conventii civile pentru activitatile sub doua ore pe zi.
 
Citeste mai mult  AICI

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii participanți la olimpiadele internaționale vor susține mâine prima probă a Bacalaureatului!

Luni, 20 Mai 2024
81

Proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie, se va desfășura pe 22 mai. În data de 23 mai are loc proba la alegere a profilului și specializării, iar elevii care învață &...

Prognoza meteo pentru perioada următoare: Când vine vara și unde vor fi vijelii!

Luni, 20 Mai 2024
222

Meteorologii anunță că, în perioada imediat următoare, temperaturile vor fi în creștere, dar ne așteaptă și episoade cu ploi, vijelii, grindină și vânt intens.20 - 27 m...

Armata Română organizează o nouă campanie de recrutare rezerviști voluntari!

Luni, 20 Mai 2024
115

Sunt disponibile 4.936 de locuri de rezervişti voluntari (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi) în unităţi militare de pe întregul teritoriu naţional.&rd...