Municipalitatea vrea sa-i stimuleze pe botosaneni sa achizitioneze masini electrice!

Masinile electrice sunt viitorul! Cu acest gand a pornit primarul Ovidiu Portariuc atunci cand s-a gandit la un proiect prin care sa-i determine pe botosaneni sa achizitioneze cat mai multe masini electrice.

Botosanenii care-si cumpara astfel de masini vor avea parcare gratuita in municipiu, iar timp de trei ani de zile vor beneficia de incarcari gratuite. In acest scop, edilul-sef vrea sa construiasca doua borne de alimentare cu energie electrica.

"Este un proiect la care tin foarte mult. Tin foarte mult la calitatea aerului si la protectia mediului. Vreau sa depun un proiect pentru stimularea achizitiei de masini electrice si facilitatile pe care municipalitatea poate sa le ofere celor care detin o masina electrica sunt urmatoarele: parcare gratuita, incarcari gratis timp de trei ani la bornele de alimentare create de municipalitate. Vream sa construim doua borne de alimentare, una aici, in zona Primariei, si una in zona aglomerata a orasului, iar energia electrica sa fie furnizata de producatorul nostru local de energie electrica. Cu o incarcare se poate circula 160 de km pe tehnologia actuala si costul este de 10 lei. La ora actuala mai exista in Romania astfel de borne in Brasov si in Bucuresti", a declarat primarul Ovidiu Portariuc.

Acesta a adaugat ca strategia Uniunii Europene este ca pana in 2030 jumatate din masinile aflate in circulatie sa fie electrice, iar pana in 2050 eliminarea treptata a masinilor cu carburant clasic.

Edilul doreste sa-si achizitioneze si el o astfel de masina electrica.

"In jumatate de an se termina leasing-ul la masina firmei unde sunt actionar si voi incerca sa-mi achizitionez, probabil tot in leasing, o masina electrica", a mai spus Ovidiu Portariuc.

Constructorul auto francez Renault a lansat în România modelul electric Twizy, la preţul de 7.000 euro inclusiv TVA, la care se adaugă chiria lunară a bateriei, de la 30 euro TVA inclus/ lună, pentru un rulaj de 2.500 km/an.

Twizy dispune în partea frontală de o trapă care acoperă cablul de încărcare, iar maşina se poate branşa la orice priză de 220 V. Bateria se încarcă complet în 3 ore şi 30 de minute.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Activități de informare și educare preventivă, realizate de ISU Botoșani în trei unități școlare din județ! (foto)

Friday, 11 October 2024

Peste 700 de elevi, cadre didactice și personal auxiliar au participat, astăzi, la mai multe activități de informare și educare preventivă desfășurate de pompieri la Școala Gimnazială nr. 4 ...

Primăria Botoșani, partener în Campania de iluminat architectural „Ziua Părinților de Îngeri”! (foto)

Friday, 11 October 2024

În semn de solidaritate cu familiile care au suferit astfel de pierderi, mai multe clădiri emblematice din 13 orașe din țară vor fi iluminate în culorile roz și bleu, simboluri ale sp...

S-a semnat contractul pentru extinderea rețelei de canalizare în zona Lebăda și satul Curtești! (foto)

Friday, 11 October 2024

Această investiție a fost solicitată de rezidenții din zonă încă din anul 2019, prin interpelări în Consiliul Local și adrese scrise. În urma acestor solicitări, Primăria B...