Munca suplimentară prestată de polițiștii din penitenciare se plătește, de acum, cu 75% în plus la salariu, dacă nu a fost recompensată cu timp liber

De acum, polițiștii din penitenciare care nu au primit ore libere în termen de 60 de zile de la data efectuării muncii suplimentare vor primi o majorare de 75% din salariul de funcție proporțional cu orele acumulate, potrivit unui ordin al Ministerului Justiției (MJ) oficializat miercuri. Măsura a fost introdusă prin OUG 130/2021, însă pentru aplicarea ei efectivă trebuia emis un ordin al MJ, scrie avocatnet.ro.

Astfel, prin Ordinul MJ nr. 2.071/C/2022, cei care vor sta peste programul de lucru și care nu vor putea primi ore libere plătite în următoarele 60 de zile după prestarea muncii suplimentare vor primi, pe lângă drepturile salariale pentru orele lucrate în plus, și o majorare de 75% din salariul de funcție proporțional cu orele efectiv prestate.

Aceste ore vor fi plătite doar dacă munca suplimentară a fost dispusă de șeful ierarhic, în scris, cu aprobarea ordonatorului de credit, în limita a 180 de ore anual. În situații excepționale, dispoziția șefului ierarhic poate fi și verbală, dar va trebui să fie consemnată în scris, în prima zi lucrătoare de la data transmiterii dispoziției verbale.

În cazul deosebite, limita poate crește la 360 de ore anual, fără a o depăși, și cu aprobarea ordonatorului de credite, cu acordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanților salariaților, precum și cu încadrarea în fondurile aprobate.

Munca suplimentară trebuie notată în fișele individuale de evidență a muncii în funcție de zilele în care a fost prestată: de repaus săptămânal, de sărbători legale și în cele în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează.

Prevederile legate de plata muncii suplimentare din acest ordin nu aduc atingere drepturilor prevăzute de lege pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, care se aplică în mod corespunzător, cele două tipuri de muncă având regim juridic specific fiecăruia, evidenta timpului lucrat ținându-se distinct.

Plata majorărilor salariale va fi efectuată dacă se încadrează în limita a 3% din suma salariilor de funcție, salariilor gradului profesional deținut, gradațiilor și a salariilor de comandă, stabilită la nivelul bugetului centralizat al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Orele suplimentare pentru care se depășește plafonul de 3% vor fi compensate cu timp liber corespunzător acestora.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Razie nocturnă a polițiștilor botoșăneni în weekend, peste 400 de persoane legitimate!

astăzi, 12:00

Polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică au organizat, cu sprijinul structurilor de ordine publică, rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice și acțiu...

Când este periculoasă o tumoră pe creier? Răspunsul unui medic din Iași pentru o botoșăneancă îngrijorată!

astăzi, 11:30

O botoșăneancă a cerut sfatul medicilor după ce mama sa a primit un diagnostic foarte dur: tumoră pe creier. „Mama mea are 63 de ani și de vreo câțiva ani se plânge că nu ...

Ambulanța din Botoșani își mărește echipa, cinci posturi au fost scoase la concurs!

astăzi, 11:15

Serviciul Județean de Ambulanță din Botoșani organizează, în perioada 9 – 20 decembrie, concurs pentru ocuparea a cinci posturi de asistent medical generalist. Trei dintre acestea ...