Munca la negru taxata scump: doi agenti economici au primit amenzi de 10.000, respectiv 20.000 de lei!

Munca la negru taxata scump: doi agenti economici au primit amenzi de 10.000, respectiv 20.000 de lei!
In urma unui control efectuat de inspectorii de munca, in colaborare cu Inspectoratul Judetean de Jandarmi, la Intreprinderea Individuala Mateciuc Gheorghe din localitatea Gulioaia, comuna Dangeni, a fost depistata o persoana care muncea fara forme legale.

Muncitorul a fost primit la lucru începând cu data de 08.08.2011, fără ca angajatorul să procedeze la încheierea în formă scrisă a contractului  individual de muncă anterior începerii activităţii, încălcând astfel prevederile art. 16 (1) din Codul Muncii – Legea nr. 53/2003. În data de 11.08.2011, d-nul Maticiuc Gheorghe, în calitate de  titular al întreprinderii individuale cu acelaşi nume a prezentat un contract individual de muncă având ca dată a începerii activităţii 11.08.2011, ceea ce confirmă că acesta a primit la lucru fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, anterior începerii activităţii, se arata intr-un comunicat al Inspectoratului Teritorial de Munca Botosani.

Pentru fapta sa, angajatorul a fost sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 10.000 de lei.

El a primit si un avertisment pentru faptul ca nu are o evidenta a orelor de munca prestate de salariati, si nici nu le-a acordat repaus saptamanal, asa cum prevede legea.     
 
Un alt agent economic s-a ales cu o amenda si mai mare, de 20.000 de lei, tot pentru folosirea fortei de munca la negru. Inspectorii de munca au efectuat un control la punctul de lucru al angajatorului Univega Construct SRL Radauti, situat in localitatea Draguseni, din judetul Botosani, fiind identificate doua persoane care munceau la negru.  
 
Pentru neprezentarea evidenţei orelor de muncă prestate de către salariaţi în cursul lunii august a.c. la punctul de lucru din localitatea Drăguşeni, jud. Botoşani, angajatorul a încălcat prevederile art. 119 din Codul Muncii, fiind sancţionat cu avertisment. Angajatorul a fost sancţionat cu avertisment si  pentru  neacordarea  salariaţilor în cursul lunii august 2011 a repausul săptamânal de două zile libere consecutive, aceştia lucrând în zilele de sâmbătă şi duminică  5 – 6 ore, încălcând astfel prevederile art. 137 (1) din Codul Muncii, se mai precizeaza in comunicatul ITM.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Vasile Gavrilă : „Mielul de Paşti nu face parte nici din rânduiala bisericească, nici din pregătirea duhovnicească de Paşti”

astăzi, 10:21
56

De Sfintele Pasti exista obiceiul sa se sacrifice miei. Pastile este o sarbatoare pe care o intalnim atat la evrei, cat si la crestini. Pentru evrei Pastile semnifica trecerea din robia egipteana la l...

Calendar ortodox: În a doua zi de Paște sărbătorim Învierea Domnului și îl cinstim pe Sfântul și dreptul Iov

astăzi, 09:31
41

Sfântul și dreptul Iov, sărbătorit în acest an în a doua zi de Paște, a trăit în Avsitida, între Arabia și Idumeea. Tatăl său era Zaret, iar mama lui era Vosora....

Adăpost cu 28 de animale cuprins de flăcări într-o localitate din Botoșani!

astăzi, 08:58
292

Proprietarul a fost cel care a anunțat incendiul. Când a văzut flăcările, întreaga construcție de aproximativ 120 de metri pătrați ardea.La caz s-au deplasat pompierii din cadru...