Munca asistenţilor sociali, pe mâna funcţionarilor din primării! "Ne întrebăm de ce nu sunt servicii sociale de calitate", spune Felicia Mihai

Lipsa personalului specializat în domeniul asistenței sociale este o problemă cu care se confruntă jumătate dintre administrațiile publice locale de la nivelul județului Botoșani.

Lipsa banilor este principalul motiv invocat până acum de administrațiile publice locale pentru înregistrarea acestui deficit de personal, iar mai nou, au fost blocate și posturile pentru asistenții sociali.

În aceste condiții, munca unui asistent social a ajuns să fie făcută în primăriile unde aceștia nu există de către funcționari care nu au absolut nicio pregătire în acest domeniu.

"Din păcate, încă nu s-a înțeles rolul major și misiunea specială pe care o au asistenții sociali într-o comunitate, drept dovadă inexistența asistenților locali la nivelul tuturor comunităților locale, așa cum este prevăzut în lege în toate primăriile ar trebui să existe cel puțin un asistent social, ori din păcate munca acestuia este suplinită în unele comunități rurale și atunci ne întrebăm de ce nu sunt servicii sociale de calitate, de ce nu se intervine în interesul beneficiarului sau al unei persoane aflate într-o situație de criză la un moment dat. Pentru că nu sunt specialiști pe posturile pe care ar trebui să fie", a declarat Felicia Mihai, președintele Structurii Teritoriale a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România.

Cu prilejul celei de-a VI-a ediţii a Zilelor Asistenţei Sociale 2014, Structura botoşăneană organizează diverse activităţi care au scopul principal de a promova profesia de asistent social şi de a prezenta misiunea pe care o au la nivelul comunităţii. Angajatorii asistenţilor sociali, reprezentanţii altor instituţii publice sau private şi partenerii furnizorilor de servicii sociale au primit chestionare cu privire la profesia de asistent social şi sistemul de asistenţă socială.

"Tocmai din acest considerent vrem să atragem atenția cine suntem noi și putem dovedi prin munca de calitate pe care o oferim, prin intervenția pe care o asigurăm în comunitate, prin soluțiile pe care le găsim împreună cu beneficiarii noștri pentru a-i ajuta să depășească o situație de criză în care se află la un moment dat", a mai spus Felicia Mihai.

La nivelul judeului Botoșani sunt 270 de asistenți sociali care au dreptul de a profesa, cei mai mulți lucrând în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministrul Dezvoltării, Attila Cseke, susține construirea unui pod nou la Mateieni! (Foto)

astăzi, 15:49

Proiectul de reabilitare a podului de la Mateieni a fost depus încă de anul trecut la Compania Națională de Investiții, fiind propus pentru includerea pe Lista Sinteză a proiectelor î...

Abaterile pietonilor în vizorul polițiștilor botoșăneni, ce nereguli au fost constatate!

astăzi, 15:30

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani - Biroul Rutier au desfășurat activități pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare abateri ale ...

”Stejarii” joacă ultimul meci din grupă la Botoşani!

astăzi, 15:15

Deja calificaţi la Cupa Mondială 2027 din Australia, ”Stejarii” mai au un singur meci în Grupa B a Campionatului European. Naţionala României întâlneşte sâ...