Mugurii de plop negru, un antibiotic natural
Stiri Botosani Thursday, 7 February 2013 ActualitatePlopul negru creste de la campie pana sus, la munte, la altitudini de 1.400, 1.800 de metri. Poate atinge inaltimi de pana la 35 de metri si un diametru de doi metri. Plopul negru prefera terenurile umede de pe malurile raurilor si din lunci.
In scop terapeutic, de la plopul negru se folosesc mugurii, cu miros placut si gust amarui, aromat, care se pot recolta de la sfarsitul lunii februarie pana in aprilie, de preferat inainte sa dea frunza.
Mugurii de plop negru au efect antiseptic, datorita uleiurilor volatile din compozitie, astringent, antiinflamator, tonic si expectorant, analgezic, datorita salicinei din compozitie, diuretic.
Preparatele din muguri de plop negru se recomanda in astmul bronsic si bronsite, candidoza, cistite si cancer, degeraturi, spondiloza anchilozanta, tuberculoza cutanata, tuse, dermatomicoze.
Mugurii de plop negru se pot administra sub forma de infuzie, pulbere, macerat la rece, ulei, tinctura, alifie. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de planta macinata peste care se toarna o cana de apa clocotita. Gargara cu infuzie sau macerat de muguri de plop negru se recomanda in combaterea candidozelor si micozelor cavitatii bucale.
Maceratul la rece se prepara din doua linguri pline de planta, puse intr-un litru de apa si se lasa la temperature camerei, sapte ore iarna si trei ore vara, apoi se strecoara. Maceratul se bea pe parcursul unei zile, intre mese.
Pulberea se obtine macinand muguri de plop negru, bine uscati, prin rasnita de cafea. Se prepara atat cat se consuma in zece zile, perioada dupa care produsul isi pierde din proprietati. Se pastreaza la rece in borcane mici, bine infiletate. Din pulbere se ia zilnic, de patru ori, cate o treime de lingurita, la intervale regulate de timp.
Tinctura se prepara din 20-30 de muguri zdrobiti peste care se toarna o suta de mililitri de alcool alimentar de 90 de grade. Dupa zece zile se filtreaza si, de doua, trei ori pe zi, se iau cate 20 de picaturi in apa, inainte de mese.
Alifia, care se poate prepara si acasa, se obtine din 20 de grame de muguri de plop negru, bine zdrobiti, amestecati cu vaselina, se foloseste de trei, patru ori pe zi in caz de artroze, spondiloza, dureri musculare.
Mugurii de plop negru se recomanda ca leac in reumatism si guta datorita efectului lor antiinflamator, analgezic si eliminator datorat salicinei, aspirina naturala, din compozitie.
Silvia Holotiuc
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Ministrul Muncii: Se taie voucherele de vacanță la venituri mai mari de 6.000 de lei. Pensiile și salariile vor fi înghețate!
Astfel, urmează o restructurare a politicii privind voucherele de vacanță, acestea urmând a fi acordate exclusiv angajaților din sectorul public cu venituri lunare brute de până la 6....
O tânără de 26 de ani s-a ales cu dosar penal, nu a scăpat nici pasagerul din dreapta!
În cursul zilei de miercuri, 2 iulie, polițiștii din Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul comunal DC 70, în comuna George Enescu, un autoturism condus de o tânără de 26 de ...
Rămas fără picior după un accident feroviar, Mircea are nevoie de noi! ”Situația e nouă pentru mine...”
Este elev în clasa a XII-a, are 18 ani și un noian de vise pentru viitor. Însă, pentru a putea spera la o viață normală, are nevoie de ajutorul semenilor săi. Mircea a făcut el &...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 1.05 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici