Mubarak a demisionat. Armata preia puterea în Egipt

Mubarak a demisionat. Armata preia puterea în Egipt
Preşedintele Egiptului a renunţat la funcţie la presiunile străzii. Armata egipteană a anunţat vineri că garantează reformele promise de preşedintele Hosni Mubarak, cerând revenirea la normal a situaţiei din ţară şi avertizând împotriva oricărui afront la adresa securităţii Egiptului.

Vicepreşedintele Omar Suleiman a anunţat vineri că preşedintele Hosni Mubarak, aflat în funcţie de 30 de ani, a decis să demisioneze şi a încredinţat responsabilitatea conducerii treburilor curente ale ţării Consiliului Militar Suprem.

"Ţinând cont de condiţiile dificile pe care le traversează ţara, preşedintele Hosni Mubarak a decis să abandoneze postul de preşedinte al Republicii şi a însărcinat Consiliul suprem al forţelor armate să administreze afacerile ţării", a declarat Suleiman.

Anunţul a fost întâmpinat cu o explozie de bucurie din partea sutelor de mii de manifestanţi aflaţi pe străzile din Cairo.

"Egiptul e liber!", "Egiptul e liber!", "Victorie!", a strigat mulţimea.

Potrivit mai multor surse, preşedintele Hosni Mubarak ar fi plecat în staţiunea Sharm-el-Sheikh.

În "comunicatul numărul doi" al Consiliului suprem al forţelor armate, citit la televiziunea publică de un prezentator, armata a dat asigurări că va garanta "alegeri libere şi transparente", la o zi de la anunţul lui Mubarak, puternic contestat în stradă, că îi va delega prerogativele vicepreşedintelui, potrivit Mediafax.

Consiliul, prezidat de ministrul Apărării Mohamed Hussein Tantawi, a anunţat măsuri "pe baza ultimelor evoluţii care determină destinul ţării (...) şi decizia de a delega prerogativele vicepreşedintelui".

Armata dă asigurări că va garanta organizarea unor "alegeri prezidenţiale libere şi transparente în lumina amendamentelor constituţionale decise" şi a "avertizat împotriva oricărui afront la adresa securităţii naţionale şi a cetăţenilor".

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
17

 Cu multă dorire în suflet pentru viaţa monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată şcoală isihastă. Aici, tânărul ...

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
268

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
234

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...