Motocicliștii vor scăpa de obligația de a avea trusă medicală, triunghi reflectorizant și extinctor, au votat senatorii

Motocicliștii vor scăpa de obligația de a avea trusă medicală, triunghi reflectorizant și extinctor, au votat senatorii

Pentru a elimina o obligație greu de pus în practică, Codul rutier urmează să fie modificat, potrivit unui proiect de lege adoptat, luni, de senatori, astfel încât cei ce folosesc mopede, scutere sau motociclete să nu mai fie obligați, așa cum e acum, să aibă asupra lor trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, scrie Avocatnet.ro.

Pe viitor, motocicliștii vor risca mai puține amenzi, dacă proiectul de lege ce merge acum la votul decisiv al deputaților și care vizează modificarea Codului rutier (OUG 195/2002) va ajunge să se aplice.

Este vorba, mai exact, de eliminarea unei obligații pe care o au acum conducătorii de mopede, scutere sau motociclete. Astfel, după ce proiectul va intra în vigoare, motocicliștii nu vor mai trebui să aibă la ei trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu.

Excepția de la deținerea celor amintite se va aplica, potrivit proiectului, în cazul vehiculelor din categoriile AM, A1, A2 și A. Categoria AM este cea a mopedelor a căror viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h, categoria A1 - motociclete cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW sau tricicluri cu motor cu puterea maximă de 15 kW, categoria A2 - motociclete cu puterea maximă de 35 kW și categoria A - motociclete cu sau fără ataș și tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kW.

În prezent, Codul rutier nu face distincție între vehiculele rutiere, obligând toți conducătorii să dețină, pentru fiecare vehicul în parte, trusă medicală, triunghiuri și stingător.

„Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier și tramvai trebuie să fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, omologate”, scrie acum în Codul rutier.

Propunerea e motivată prin faptul că, de cele mai multe ori, spațiul de depozitare disponibil în cazul mopedelor, scuterelor sau motocicletelor este extrem de mic, iar trusa medicală, triunghiurile ori extinctorul nu încap.

Conform Codului rutier, amenzile pentru conducerea unui autovehicul care nu este dotat cu trusă medicală, triunghiuri reflectorizante și stingător pentru incendii sunt cuprinse între 580 și 725 de lei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
398

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
703

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
195

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...