Moș Crăciun există sau nu?

„Ar putea povestea lui Moș Crăciun să dăuneze în vreun fel copiilor?” Părerea psihologului în sprijinul părinților.

Moș Crăciun există sau nu?

   Foto:Qmagazine .

În seara zilei de 24 decembrie copiii sunt nerăbdători și curioși totodată deoarece vor primi vizita așteptată a lui Moș Crăciun pentru care au pregătit, îndrumați de părinți, un bogat”repertoriu” conținând poezii, colinde, urări corespunzător vîrstei și talentului fiecăruia.

Apare însă  întrebarea  la care părinții trebuie să răspundă micuților : ”Cine este Moș Crăciun ?”

Unii părinți aleg să le spună că e un personaj real datorită convingerilor fixate din copilărie

”Si eu am crezut în Moș Crăciun și îmi aduc și acum aminte cu plăcere și nostalgie de acea perioadă, retrăind-o odată cu copilul meu”, ”Toti copiii cred in Mos Craciun”,” Nu ți-ai trăit copilăria dacă nu ai crezut în Moș Crăciun”, alții consideră că e doar un personaj imaginar și  ” Nu vreau să fie dezamăgit când află adevărul”, ” nu vreau să îmi mint copilul niciodată și despre nimic”, ” Crăciunul înseamnă mai mult decât Moș Crăciun și primirea cadourilor. Nu aș vrea ca copilul meu să confunde Crăciunul cu primirea de cadouri”.

Cum e mai bine să procedăm?

 ”Ca să aflăm răspunsul ar trebui să stabilim un criteriu prin care să le departajam. Criteriul acesta va fi, evident, binele copilului” , ne spune un psiholog adăugând „Ar putea povestea lui Mos Craciun sa dauneze in vreun fel copiilor?”

Cert este că Moș Crăciun este peste tot prezent încă de la începutul lui decembrie: pe stradă, în magazine, la grădiniță așa că o explicație trebuie data copiilor.

”Explicînd copilului cine este Moș Crăciun noi îl reprezentăm într-un anumit fel. Daca îl reprezentăm ca fiind un Moșuleț vesel, jucăus, darnic și generos, copilul va avea o experientță pozitivă legată de Moș Crăciun. Daca îl prezentăm ca pe un Moș care „vede tot” și numără bulinele negre și pe cele rosii dupț care ia decizii, experienta copilului legată de Moș ar putea fi una anxioasa „Oare o să primesc cadouri”, „Oare a văzut Mosul că nu m-am spălat pe dinți?” sau de autodepreciere „Oare o să fiu pe lista Moșului printre copiii care merită cadouri?” Dacă alegem să îl reprezentăm ca pe un personaj creat de industrie ca să ne determine să facem cumpărături masive de Craciun experiența copilului va fi una … de cunoaștere a adevărului”.

Pentru părinții interesați să afle mai multe despre influența poveștii lui Moș Crăciun asupra copiilor citiți aici

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vecinii pregătesc „Zona Liberă Suceava” pentru atragerea de investitori, cum va afecta Botoșaniul!

astăzi, 10:35

Gheorghe Șoldan a precizat că în contextul necesității dezvoltării economice a județului Suceava, a inițiat la nivelul instituției pe care o conduce demersurile pentru înființarea...

Iftime, atac direct la Georgescu. Cum ar vrea să fie președintele României: ”Să fie unul de 25-30 de ani care să vină!”

astăzi, 09:55

Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, a vorbit despre Călin Georgescu, cel care a câștigat primul tur de scrutin al prezidențialelor, alegeri anulate de Curtea Consti...

Memoria zilei: Mitropolitul născut în Botoșani cu studii la Sorbona, membru al Academiei Române! (Foto)

astăzi, 09:32

Se împlinesc astăzi 116 ani de la trecerea la cele veșnice a unuia dintre cei mai bui teologi ai României, născut la Botoșani. Mitropolit-primat al Bisericii Ortodoxe Române (188...