Monumentele istorice cedeaza sub presiunea timpului si a legilor indolente

Cladirile vechi, monumentele istorice ale Botosaniului, au cazut prada timpului, ajungand intr-o stare avansata de degradare.

Casa Manolache Iorga, cea care a gazduit Muzeul de Etnografie a municipiului, in perioada cat a fost in proprietatea Consiliului Judetean, a fost intretinuta, si se avea in plan accesarea unui proiect de reabilitare a cladirii, insa dupa ce proprietarii au revendicat-o, planurile au fost abandonate.

Reprezentantii Muzeului de Etnografie s-au mutat la Muzeul Judetean Botosani, iar o mare parte din exponate zac acum in depozitul institutiei. Danut Hutu , seful Directiei Judetene de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Botosani (DJCCPC), ar putea sa ii aplice o sanctiune proprietarului, dar exista un viciu al legii in care el daca merge in Instanta, aceasta o anuleaza.

Asta fiindca legea nu a fost facuta la partea de infractiune si contraventii sa existe ceea ce inseamna proces verbal de aplicare a sanctiunilor. Eu ma duc cu un proces verbal pe care Instanta mi-l anuleaza. In situatia asta, in care proprietarul nu face nimic, eu sunt cu mainile legate. Nu am pe ce baza sa-l amendez. Sunt mii de monumente in situatia asta la nivel national, a declarat Hutu.

Seful culturii botosanene mai precizeaza ca proprietarul a vrut sa vanda imobilul, dar dreptul de preemptiune al statului nu a fost exercitat initial de catre Ministerul Culturii din motiv ca nu a avut bani. Iar Ministerul Culturii nu achizitioneaza case de tip B, de valoare locala, ci de valoare nationala sau universala cum sunt cele de tip A.

La momentul acela, presedintele Consiliului Judetean nu a dorit sa cumpere imobilul si nici sa plateasca o chirie de 5.000 lei pe luna, ceea ce nu era mult. Proprietarul a vrut s-o vanda, apoi s-a razgandit, CJ nu a vrut s-o cumpere si acum sta nefolosita. Iar Muzeul etnografic sta cu exponatele in depozit, spune Danut Hutu.

Desi fostul sediu al PD a fost cumparat, acesta a devenit raiul boschetarilor. Conducerea DJCCPC Botosani cunoaste problema, dar nu poate lua masuri, avand in vedere ca institutia nu este singura care actioneaza in domeniul monumentelor istorice. Primaria are, de asemenea, instrumente de actiune.

Noi nu avem spete de lege care sa ne permita sa ne bagam in casa omului. Trebuie mandat, sunt chestii foarte dificile. Pana cadrul normativ nu se modifica, nu sunt norme metodologice, noi sa avem cei care trebuie sa actionam in numele legii, instrumente, degeaba ne ducem. Nu putem face nimic concret. Eu stiu, constat, transmit si notez aici. Nu putem aplica acea parte de coercitie ca respectivii sa ne asculte ca nu avem cu ce. Cred ca se va renunta in scurt timp la o astfel de politica. Daca as putea da o amenda care sa nu fie atacabila, atunci as fi ascultat. In toate cazurile in care au fost astfel de situatii, toate au fost anulate de Instanta, a incheiat Hutu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Uniți sub tricolor: Artiști aplaudați de sute de botoșăneni într-un spectacol vibrant! (Foto, Video)

astăzi, 00:12

Un public entuziast a umplut, joi seara, sala Teatrului ”Mihai Eminescu”, la spectacolul „Uniți sub tricolor”, eveniment dedicat Zilei Unirii Principatelor și organizat de Or...

Avertizare de la Registrul Auto Român: Atenție la practici înșelătoare!

Thursday, 23 January 2025

Aceste practici includ utilizarea unor denumiri, culori, sigle sau elemente vizuale similare cu brandul oficial R.A.R., în scopul de a induce în eroare cetățenii și de a vinde certifica...

Nu scăpăm de ceață și polei: Codul galben pentru județul Botoșani a fost prelungit până la ora 23:00!

Thursday, 23 January 2025

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului. „Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm: - conduceți prudent; - ...