MONDEN - Cronica unui targ cultural!

MONDEN - Cronica unui targ cultural!

 Volin Costin si Marius Rogojinschi, in Sotul Akulinei, regia Andro Enukidze  

Dinescu se intoarce, Ipotestii in familie sau Akulina, intre Volin si Dostoievschi!

Zilele Eminescu au, pe langa aspectele festive si de reala valoare culturala, farmecul pe care artistii, invitati sau autohtoni, il confera unui orasel din nordul Romaniei, un Botosani sarac si chinuit, dar care iese in lumea buna pe 15 ianuarie si pe 15 iunie, an de an.

 

Mircea Dinescu, laureatul de anul trecut al Premiului National de Poezie Mihai Eminescu, Opera Omnia, este invitat sa il premieze, conform traditiei, pe castigatorul din acest an.

Dinescu nu va pierde ocazia de a se intoarce intr-un loc in care a trait o experienta unica: "Cu chiu, cu vai, am fost facut cetatean de onoare al municipiului Botosani", a spus in 2008 Mircea Dinescu, incantat de democratia care stapaneste crunt melegurile eminesciene.

Anul trecut, consilierii PRM din Consiliul Local au votat impotriva proiectului de hotarire care privea acordarea titlului de cetatean de onoare pentru Dinescu.

"A fost o lectie de democratie destul de incordata, pentru ca stateam pe un scaun si asistam cum consilierii locali voteaza. Daca in Germania, cand am fost facut cetatean de onoare, a fost unanimitate, aici, la Botosani, democratia e mai tare", povestea anul trecut Mircea Dinescu.

Asa ca, anul acesta, placerea a fost de partea lui: Vin, ca la Botosani este democratie!, ar fi spus Dinescu! Fara a mai tine cont de faptul ca scriitorii invitati la Zilele Eminescu vor fi impartasiti cu vinul de la Cetate, pe care Dinescu il va aduce cu sine tocmai din Doljul Olteniei.

 

La Ipotesti, alte povesti! Recitalul care se anunta a fi unul de tinuta, al Catalinei Mustata, pare sa prilejuiasca o intalnire de familie.

Dupa cum va informam toamna trecuta, Valentin Cosereanu, directorul complexului muzeal ipotestean, si-a unit destinele cu o ruda apropiata a actorului Florin Zamfirescu.

Cum Catalina Mustata este sotia lui Florin Zamfirescu, manifestarea pare sa fie, iata, una de familie. Ceea ce nu este tocmai rau! Chiar asa, rude literare sau in fata lui Dumnezeu, important e ca oameni de valoare sa ne calce pamanturile!

 

Cea mai frumoasa intamplare o traieste, insa, actorul Volin Costin, director artistic al Teatrului Mihai Eminescu Botosani, care in aceste zile joaca in piesa de teatru Sotul Akulinei, spectacol in regia georgianului Andro Enukidze, dupa un fragment al lui F. Dostoievski, din Amintiri din casa mortii. Miscarea scenica - Victoria Bucun.

Intamplator sau nu, Akulina se numeste si sotia lui Volin Costin, sotie din viata reala, fireste.

Avantaj sau nu? Vom vedea diseara, pe scena Teatrului Mihai Eminescu, intr-un spectacol care se anunta a fi unul de exceptie!

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Furnizarea apei se va relua în Dorohoi astăzi, începând cu ora 10:00

astăzi, 08:37
56

Reprezentanții societății de apă Nova Apaserv fac precizarea că, din cauza complexității lucrării de remediere a avariei din zona Cervicești Deal de pe conducta de transport a apei tratate DN...

Calendar Ortodox: Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Mc. Gherontie; Sf. Cuv. Varsanufie de la Optina (Pomenirea morților)

astăzi, 08:33
36

Cuvioasa Maria s-a născut în Egipt şi încă de la 12 ani a plecat din casa părinţilor ei şi s-a dus în Alexandria. Fiind tânără şi frumoasă, a căzut într-o at&a...

Vacanța de Paște începe într-o săptămână. Elevii și profesorii au 12 zile libere, până pe 19 aprilie când revin la cursuri în ultimul modul de învățare

Vineri, 31 Martie 2023
250

Mai sunt 7 zile până la vacanța de Paști din anul școlar 2022-2023. Elevii și profesorii încep vacanța de vineri, 7 aprilie, o parte sărbătoresc Paștele catolic pe 9 aprilie, iar ...