Moldovenii pot obtine cetatenia romana daca au un strabunic roman

Moldovenii pot obtine cetatenia romana daca au un strabunic roman
Guvernul a simplificat miercuri procedurile de obtinere a cetateniei pentru romanii care au dobandit cetatenia prin nastere, eliminand conditia interviului si extinzand dreptul pana la rudele de gradul III, a anuntat premierul Emil Boc.

Noile proceduri se refera la fostii cetateni romani care au dobanit cetatenia prin nastere sau adoptie si care au pierdut-o din motive neimputabile sau impotriva vointei lor.

Termenul maxim de verificare a conditiilor a fost redus de la 6 la 5 luni de la inregistrarea cererii, iar dreptul de a solicita cetatenia a fost extins pentru descendentii pana la gradul III (in vechea forma a legii era valabil pentru rude de pana la gradul II).

"Fiind vorba de fosti cetateni romani, s-a eliminat conditia interviului care viza cunoasterea limbii romane", a explicat Boc, adaugand insa ca cerinta ramane in vigoare pentru persoanele care nu au avut cetatenia romana.

Pentru redobandirea cetateniei, raman in vigoare trei conditii:
1. loilaitate fata de statul roman;
2. varsta minima 18 ani;
3. solicitantul are o buna comportare si nu a fost condamnat pentru o infractiune care il face nedemn sa fie cetatean roman.

Ordonanta de urgenta a Guvernului vine la mai putin de 24 de ore dupa ce presedintele Traian Basescu a cerut cabinetului condus de Emil Boc sa modifice legea cetateniei, "astfel incat cetatenii moldoveni care doresc sa obtina cetatenia romana sa o poata obtine mai usor".

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Parteneriat cultural al instituțiilor botoșănene cu Ambasada României la Berlin

astăzi, 09:03
39

Consiliul Județean Botoșani și Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” au aderat, la invitația Excelenței Sale, Ambasadorul României la Berlin,...

Tradițiile românilor: 9 martie, Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia

astăzi, 08:12
154

Sfinții 40 de Mucenici sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă, în fiecare an, pe dată de 9 martie.Acești mucenici au trăit în vremea împăratului Licinius (308-324), prigonit...

Eveniment istoric: 15 chirurgi din 13 țări au operat cu ajutorul tehnologiei HoloLens, printre care și un medic botoșănean

astăzi, 07:04
291

Medicina are de-acum un ajutor de nădejde: realitatea augmentată mixtă. Presupune o îmbinare de elemente virtuale şi reale, cu rezultatele sunt absolut spectaculoase și, mai presus de orice...