Moldovenii pot obtine cetatenia romana daca au un strabunic roman

Moldovenii pot obtine cetatenia romana daca au un strabunic roman
Guvernul a simplificat miercuri procedurile de obtinere a cetateniei pentru romanii care au dobandit cetatenia prin nastere, eliminand conditia interviului si extinzand dreptul pana la rudele de gradul III, a anuntat premierul Emil Boc.

Noile proceduri se refera la fostii cetateni romani care au dobanit cetatenia prin nastere sau adoptie si care au pierdut-o din motive neimputabile sau impotriva vointei lor.

Termenul maxim de verificare a conditiilor a fost redus de la 6 la 5 luni de la inregistrarea cererii, iar dreptul de a solicita cetatenia a fost extins pentru descendentii pana la gradul III (in vechea forma a legii era valabil pentru rude de pana la gradul II).

"Fiind vorba de fosti cetateni romani, s-a eliminat conditia interviului care viza cunoasterea limbii romane", a explicat Boc, adaugand insa ca cerinta ramane in vigoare pentru persoanele care nu au avut cetatenia romana.

Pentru redobandirea cetateniei, raman in vigoare trei conditii:
1. loilaitate fata de statul roman;
2. varsta minima 18 ani;
3. solicitantul are o buna comportare si nu a fost condamnat pentru o infractiune care il face nedemn sa fie cetatean roman.

Ordonanta de urgenta a Guvernului vine la mai putin de 24 de ore dupa ce presedintele Traian Basescu a cerut cabinetului condus de Emil Boc sa modifice legea cetateniei, "astfel incat cetatenii moldoveni care doresc sa obtina cetatenia romana sa o poata obtine mai usor".

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Perioada în care contribuabilii pot beneficia de ştergerea dobânzilor şi penalităţilor a fost prelungită cu 10 luni

Vineri, 16 Aprilie 2021
217

Perioada în care contribuabilii pot beneficia de ştergerea dobânzilor şi penalităţilor a fost prelungită cu 10 luni, până la 31 ianuarie 2022, a anunţat ministrul Finanţelor,...

Cum a ajuns să se strice în şase luni un drum proaspăt refăcut. „Mai bine nu-l asfaltau deloc”

Vineri, 16 Aprilie 2021
920

Un drum proaspăt asfaltat în judeţul Botoşani nu a rezistat decât şase luni. Asfaltul s-a crăpat pe anumite porţiuni şi au apărut şi craterele. Şefii de la Consiliul Judeţean, i...

Lucian Trufin, PSD Botoșani: „Reziliență și redresare pentru toți, mai puțin pentru Moldova!”

Vineri, 16 Aprilie 2021
281

Comunicat:Vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Senatul României, Lucian Trufin, este nemulțumit de faptul că Regiunea de Nord Est lipsește aproape cu desăvârșire din...