Moldova: Opozitia poate forma guvernul, dar are nevoie de 5 voturi pentru alegerea presedintelui tarii

Rezultatele exit-poll-ului in Republica Moldova: PCRM - 41,7%, PLDM - 17,7%, PLM - 16%, PDM - 12,5%, AMN - 8%

Conform acestor rezultate, cele 101 de locuri de parlamentari ar urma sa se distribuie in urmatorul mod: PCRM - 45 mandate, PLDM - 19 mandate, PLM - 16 mandate, PDM - 13 mandate, AMN - 8 mandate (Rezultate preliminare, conform datelor procesate pina la ora 19.00 de IMAS Moldova, la comanda IPP)

Vladimir Voronin: "Noi optam pentru o coalitie larga, pentru a putea realiza interesele cetatenilor. Nu am nici o incredere in exit-poll. Nu ma ocup cu ghicitul. Asteptam rezultatele finale si apoi vom discuta despre coalitii." (sursa: Unimedia)

In acest moment, comunistii nu pot forma singuri nici Guvernul si nici nu pot alege presedintele. O coalitie a celor patru partide de Opozitie poate forma guvernul, dar nu poate alege presedintele Republicii (acesta e ales de minim 61 de parlamentari).

Chiar daca nu va fi ales un presedinte al tarii, in Moldova nu mai pot avea loc alte alegeri anticipate in acest an. In acest caz, Vladimir Voronin ramine in functia de presedinte.

Omul-cheie pentru rezolvarea crizei politice este Marian Lupu, liderul PDM, ale carui 13 mandate pot inclina balanta puterii fie catre fostii sai colegi din PCRM, fie catre alianta partidelor de dreapta.

Cine este Marian Lupu?

Fostul presedintele comunist al Parlamentului, in prezent lider al Partidului Democrat, de opozitie, a devenit figura centrala in alegerile parlamentare din Moldova. In aceasta vara, Marian Lupu a parasit randurile comunistilor, pentru a prelua conducerea unei formatiuni politice centriste, creand, in acelasi timp, o amenitare pentru partidul lui Vladimir Voronin.

Lupu neaga orice posibilitate de a crea o coalitie cu comunistii, pentru ca, spune el, "cunoaste mentalitatea acestui partid". Dar, aminteste publicatia electronica Actualcomment.ru, imediat dupa alegeri, in ajunul votarii in parlament a candidaturii Zinaidei Greciana pentru functia prezidentiala, Lupu respingea categoric eventualitatea retragerii sale din Partidul Comunist.

Intre timp, economist de profesie, Lupu are suficiente motirve pentru a pretinde functia suprema in stat, mai ales pe fondul crizei economice prelungite si a incapacitatii actualui sef al tarii de a rezolva aceasta situatie. Inainte de a deveni presedinte al parlamentului, Lupu a fost adjunct al ministrului economiei si a coordonat actvitatea departamentelor de comert exterior, iar din 2003 a condus Ministerul Economiei. (HotNews)

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
10

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
55

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...

Razie noctură a polițiștilor rutieri pe străzile din Botoșani! (foto)

astăzi, 13:12
55

În noaptea de 1 spre 2 mai 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier, împreună cu Biroul de Ordine Publică, Șecțiile de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani și 3 Hlipiceni și cu poli...