Modificări importante în sistemul sanitar: Spitalele devin SRL-uri şi ONG-uri!

Modificări importante în sistemul sanitar: Spitalele devin SRL-uri şi ONG-uri!
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat o serie de modificări care "vor schimba fundamental" sistemul medical. Noile propuneri, care se referă la pachetele de servicii medicale şi la scoaterea spitalelor din zona instituţiilor publice, vor intra în curând în dezbatere publică.

Astfel, vor exista trei pachete de servicii medicale: cel de bază, cel privind programele naţionale şi cel privind asigurările private suplimentare, care va fi definitivat până la finalul anului.

"Până la 31 octombrie ne-am propus să aprobăm pachetul de bază. Noi propunem ca acesta să intre în vigoare până la 1 februarie 2014", a declarat ministrul Sănătăţii, citat de evz.ro. Pachetul de bază va fi gratuit pentru toti cetaţenii Romaniei, asiguraţi sau neasiguraţi. Pachetul va include o componentă importantă de prevenţie.

Se urmăreşte şi scoaterea spitalelor din zona institutiilor bugetare şi transformarea acestora în regii autonome, societăţi comerciale şi ONG-uri. Va exista şi o etapă pilot, în care spitalele nu-şi vor putea schimba forma de proprietate.

"Toate spitalele rămân de stat, în proprietatea Ministerului Sanatatii sau a Consiliului Judetean. Toate spitalele publice se vor reorganiza numai prin hotarare de guvern. Toate spitalele publice vor primi statut de utilitate publica. Vor fi platitori de TVA si vor opera cu buget global. Managerul de spital va fi si presedintele consiliului de administratie", a anunţat ministrul Nicolăescu.

De asemenea, se urmăreşte creşterea veniturilor medicilor în baza unor criterii de performanţă, dar şi prin posibilitatea de a trata pacienţi în paturi private, în spitale publice. "Paturile private nu vor putea ocupa mai mult de 20% din numarul total al paturilor din spitalul public. Consultarea în regim privat se va face numai în afara orelor de program. Medicii care vor dori să lucreze şi pe paturi private vor fi angajaţi exclusiv ai spitalului public. Tariful platit de pacientul tratat într-un pat privat se va împărţi astfel: 50% pentru medic, 30% pentru echipa care participa alaturi de medic si 20% pentru spital".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

USR Botoșani: ”Nu vă lăsaţi păcăliţi de lucrările făcute înainte de alegeri!”

astăzi, 11:24
9

Deși apreciază lucrările de asfaltare din ultimele săptămâni, USR Botoşani şi Alianţa Dreapta Unită  țin să-i atragă atenţia edilului şef că mandatul unui primar este de patr...

Ionuț-Bogdan Cărăușu: ”Vom avea un Botoșani de 10 dacă vom ști să ne prețuim așa cum trebuie tinerii. Pentru că ei sunt viitorul!”

astăzi, 10:53
23

De peste 9 ani desfășor activități educaționale cu și tinerii din Botoșani și nu numai. În tot acest timp am văzut cum autoritățile locale nu au făcut nimic pentru a opri pierderea c...

Este sărbătoare în parohia de la marginea orașului Botoșani! (Foto, Video)

astăzi, 10:38
174

Existența Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” este strâns legată de Cimitirul „Eternitatea”, din municipiul Botoșani. Acest cimitir, primul apar...