Modificarea Codului Rutier: O serie de contraventii s-ar putea pedepsi cu simple avertismente

Modificarea Codului Rutier: O serie de contraventii s-ar putea pedepsi cu simple avertismente
Senatul a adoptat in aceasta saptamana o propunere legislativa de modificare a Codului Rutier prin care o serie de contraventii precum nepurtarea centurii de siguranta sau depasirea cu maxim 20 de km a vitezei maxime admise se vor pedepsi cu simple avertismente scrise, fara aplicarea unei amenzi.

Propunerea legislativa adoptata de Senat modifica clasele de sanctiuni, introducand o noua clasa, "avertismentul scris", in care se regasesc contraventiile din primele doua clase de sanctiuni, contraventii cu un pericol social scazut, micsoreaza punctele de amenda la fiecare clasa in parte.

Astfel, clasele de sanctiuni sunt:
a) Clasa I: avertisment scris
b) Clasa a II-a: 2 sau 3 puncte amenda
c) Clasa a III-a: 4 sau 5 puncte amenda
d) Clasa a IV-a: de la 6 la 8 puncte amenda
e) Clasa a V-a: de la 9 la 20 puncte amenda
f) Clasa a VI-a: de la 21 la 100 puncte amenda

Printre abaterile care vor fi pedepsite doar cu avertisment scris se numara:
-imposibilitatea inmanarii actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de inmatriculare la cererea politistului rutier
-depasirea cu maxim 20km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv
-nerespectarea obligatiei de semnalizare a manevrei de schimbare a directiei de mers
-nerespectarea obligatiei pasagerilor de a purta centura de siguranta
-folosirea telefoanelor mobile in timpul conducerii

In cazul acestor contraventii, amenda se aplica numai dupa ce anterior a fost acordat un avertisment scris. Amenda care ar urma sa se aplice este cea corespunzatoare clasei a doua de sanctiuni.

Avertismentul scris se anuleaza la implinirea termenului de 6 luni de la data constatarii contraventiei pentru care a fost aplicat.

Proiectul va fi trimis pentru dezbatere si adoptare la Camera Deputatilor, for decizional.

 


avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
306

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
341

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...

50 de tone de deșeuri arse într-un incendiu într-o localitate din Botoșani, pădure la un pas să fie cuprinsă de flăcări!

Vineri, 17 Mai 2024
283

Aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars, în această după-amiază, în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cupr...