Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva: aproape 500 de km străbătuți prin Moldova în numele credinței

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva: aproape 500 de km străbătuți prin Moldova în numele credinței

Duminică, în prezența Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost dusă în mai multe orașe și localități din Moldova. Este pentru a treia oară în ultimii 400 de ani când moștele Sfintei au părăsit capitala Moldovei.

Preț de câteva ore Iași, Ocrotitoarea Moldovei a mers în pelerinaj în Neamț și Botoșani – pe ruta Iași, Roman, Piatra Neamț, Târgu Neamț, Pașcani, Botoșani și Hârlău – precum și în localitățile rurale aflate pe traseu. Racla cu sfintele moaște, așezată pe platforma unui automobil împodobită cu flori, a fost însoțită de IPS Părinte Mitropolit Teofan și de pr. Marian Timofte, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor.

Traseul a cuprins, pe rând, și mai multe mănăstiri din cele trei județe. În dreptul locașurilor de cult, sfintele moaște au fost întâmpinate în sunet de clopot, iar preoții au ieșit cu Sfânta Evanghelie.

În Botoșani, racla cu moaștele Sfintei Parascheva a trecut prin fața Spitalului de Pneumoftiziologie , Spitalului de Boli Infecțioase , Maternitate, Spitalul de Pediatrie , Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” , dar și prin fața Consiliului Județean și al Primăriei, acolo unde primarul municipiului, Cătălin Flutur, a întâmpinat cortegiul în genunchi.

La întoarcerea la Catedrala Mitropolitană din Iași Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a subliniat: „A fost o zi frumoasă, obositoare – dar foarte frumoasă – aproape 500 de kilometri prin Moldova, în fața multor spitale, în fața multor biserici și, din când în când, în fața unor trecători care se aflau pe străzi pentru diferite situații. A fost o mărturie despre un adevăr al Bisericii, și anume: creștinul are două arme în orice situație, dar mai ales în situații dificile. Prima armă este arma omenească. În contextul nostru, o armă cu trei tăișuri: distanțare socială, igienă și tratament medical adecvat. Creștinul are însă și o altă armă, arma cea dumnezeiască: Sfânta Liturghie, spovedania, dumnezeiasca Împărtășanie, cinstirea sfintelor moaște, ocrotirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Pentru că biserica este și spital duhovnicesc. Iar procesiunea sau, mai bine zis, deplasarea cu moaștele Sfintei Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva în Moldova astăzi este o mărturie a acestui spital duhovnicesc spre care se cuvine să alergăm în tot timpul, dar în mod special în momente grele precum acesta”.

Pe tot traseul s-au rostit, din mașină, rugăciuni pentru cei infectaţi de noul coronavirus, pentru personalul medical, pentru cei care mențin ordinea publică, precum și pentru toți creștinii aflați în nevoie.

„S-a socotit că momentul prin care trecem este unul care necesită cu atât mai mult rugăciunile sfinților către Dumnezeu, ca Dumnezeu să-Și întoarcă fața spre noi. Se așteaptă două lucruri: ca oamenii să-și folosească toate instrumentele pe care le au împotriva bolii – dar această boală, ca orice suferință, nu poate fi tratată exclusiv cu mijloace omenești. Pe lângă mijloacele omenești sau fundamentându-le pe acestea, avem nevoie de Mâna ocrotitoare a lui Dumnezeu, iar Ea se arată și prin mijlocirea Sfintei Parascheva, a Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, prin mijlocirea tuturor sfinților”, a mai spus IPS Teofan.

Pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor, ne-a declarat: „Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase a mers în acest inedit pelerinaj după ce s-a primit, pentru această deplasare, avizul Ministerului Afacerilor Interne. Pentru a ne asigura că, pe parcursul traseului, nu se va aduce nici un fel de atingere măsurilor luate de autorități pentru combaterea epidemiei cu care ne confruntăm, s-a luat decizia de a nu anunța public nici data desfășurării evenimentului, nici traseul. Nu a fost propriu-zis o procesiune, întrucât totul s-a desfășurat fără închinarea credincioșilor la sfintele moaște, fără participare colectivă, fără slujbe oficiate. De altfel, mașina care purta racla cu sfintele moaște doar a încetinit în dreptul unor lăcașuri de cult sau așezăminte spitalicești. Menționez că mai mulți clerici și credincioși din cele trei județe au cerut acest sprijin duhovnicesc, dorința lor fiind în deplină concordanță și cu intenția Mitropoliei Moldovei și Bucovinei de înlesni această binecuvântare, această prezență vindecătoare a Sfintei Parascheva”.

Este pentru a treia oară în istorie când racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva părăsește Iașul. În decurs de aproape 379 de ani, de când au fost aduse de Voievodul Vasile Lupu (domn al Moldovei în perioada 1634-1653), racla nu a părăsit Capitala Moldovei decât de două ori. În timpul celui de-al doilea război mondial, pentru a fi protejată, racla cu sfintele moaște a fost ascunsă în sudul țării, întorcându-se la Iași pe 26 noiembrie, în 1944. După trei ani, în vara lui 1947, credincioșii au solicitat Mitropoliei să fie scoase moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și duse în procesiune prin satele pârjolite de soare și afectate grav de război. Sfintele moaște ale Ocrotitoarei Moldovei au fost purtate prin localități din județele Iași, Vaslui, Roman, Bacău, Neamț și Baia.