Moarte ceruta in instanta!

Moarte ceruta in instanta!
Caz cutremurator in Penitenciarul Botosani unde un detinut, care sufera de afectiuni cardiace, a cerut in instanta sa fie eutanasiat. Solicitarea a fost inaintata in luna iulie, la putin timp dupa ce a implinit 44 de ani, dar, spre nemultumirea acestuia, Judecatoria a trimis cererea la judecatorul delegat, care i-a respins-o.

Bolnav de inima si operat pe cord, el a cerut din nou in instanta sa fie omorat fara ca doctorii care ar face acest lucru sa fie trasi la raspundere pentru ca, spune el, nu mai poate suporta durerile. Marti el a recuzat completul de judecata, care i-a refuzat o serie de probe, si i-a trimis presedintelui Traian Basescu un memoriu prin care ii cere sa-i permita sa fie eutanasiat.

"Nu mai pot rezista, iar sa ma sinucid ar fi cel mai mare pacat in fata lui Dumnezeu.Sistemul penitenciar m-a imbolnavit si nu pot astepta pana la ispasirea pedepsei", a declarat in instanta Vasile L.

In dovedirea situatiei, detinutul a prezentat o sumedenie de acte medicale, inclusiv expertize medico-legale efectuate la Institutul National de Medicina Legala Mina Minovici, care atesta afectiunile de care sufera. Cu toate acestea, procurorul de sedinta a cerut respingerea cererii pe motiv ca aceasta vine in contradictie cu principiile normelor de drept si prevederile Constitutiei.

"Poate fie sa-si continue viata in acest fel pana cand moare din cauze naturale, fie sa se infometeze pana la moarte, fie sa lupte cu statul pentru ca niciun individ sa nu-i mai hotarasca viata. Acestea sunt singurele optiuni pe care le are", a declarat Dinu Buceceanu, avocatul care il reprezinta din oficiu.

Boli agravate in inchisoare

Condamnat prima data de Judecatoria Suceava in 2004, suceveanul a fost implicat in aprilie 2006 in primul caz de contrabanda din judet si a fost condamnat la cinci ani cu executare. Incarcerat, el a beneficiat de mai multe intreruperi ale pedepsei tocmai pentru a se trata.

Diagnosticat cu afectiuni cardiace, s-a imbolnavit si mai rau dupa gratii si asta pentru ca nu a mai avut cum sa respecte medicatia si nici regimul alimentar. In 2006, a fost Internat la Spitalul de Urgenta pentru Boli cardio-vasculare "Prof. dr. C.C.Iliescu" si operat pe cord, dupa care a avut numeroase internari in Spitalul Penitenciar Jilava, dar si pe la unitatile spitalicesti din Botosani si Suceava. Din 2007 isi tot intrerupe pedeapsa pentru tratament si operatii.

Eutanasierea condamnata de medici si biserica

In Romania, eutanasierea este ilegala si inclusiv Biserica Ortodoxa Romana se declara impotriva unei astfel de proceduri. Intr-un asemenea caz, un eventual complice ar putea fi condamnat la ani grei de inchisoare pentru omor sau chiar ucidere din culpa.

Si medicii refuza sa sustina eutanasierea pentru ca, in opinia lor, un pacient are nevoie, dincolo de toate, de atentie si incurajare pentru a lupta pana la capat. Acestia pacienti, spun cadrele medicale, ajung la disperare si din vina sistemului pentru ca de cele mai multe ori ei se simt singuri si abandonati, iar consilierea psihologica este aproape inexistenta. Eutanasia si sinuciderea asistata medical sunt legalizate in mai multe tari, cum ar fi: Elvetia, Italia, Luxemburg, Albania, Uruguay, Japonia si Australia. In doua state americane, Oregon si Washington, legea nu permite eutanasia (injectia letala administrata de un doctor), dar, in baza ei, unii pacienti pot cere medicamente de la doctor pentru a-si lua viata.


Sursa: Monitorul de Botosani


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Centrul Vechi s-a umplut de oameni și mașini! Care au fost „vedetele” la Retroparada Primăverii (Foto, Video)

astăzi, 12:50
150

Retroparada Primăverii, eveniment organizat de Retromobil România, a fost și anul acesta un prilej pentru botoșăneni de a adimira mașini construite în ultima jumătate de secol, unele...

Apă sistată într-un oraș și mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 12:09
203

Urmare a avariei produse în zona localității Leorda pe conducta din oțel Ø 400 mm, remediată operativ de echipele Nova Apaserv Botoșani, și având în vedere că umplerea ...

Polițiștii de frontieră continuă să curățe Prutul de plase monofilament interzise de lege!

astăzi, 11:35
57

În ultima săptămână, poliţiştii de frontieră botoșăneni care executau misiuni de patrulare pe râul Prut sau în cooperare cu reprezentanți ai A.J.V.P.S. Botoșani, cu a...