Mizeria şi contagiunea majorează numărul bolnavilor de hepatită din ghetouri

Mizeria şi contagiunea majorează numărul bolnavilor de hepatită din ghetouri
Focarul de hepatită din Parcul Tineretului s-a extins, aşa cum de altfel preconizau specialiştii, tocmai din cauza aglomeraţiei din comunitate şi din cauza condiţiilor din imobilele administrate de Locativa.

Numărul bolnavilor diagnosticaţi cu "boala mâinilor murdare", după cum este denumită Hepatita A, a ajuns la 47. Şase pacienţi, toţi copii, nu locuiesc în Parcul Tineretului, acolo unde a fost localizat focarul, ci sunt elevi la Şcoala 2, colegi de clasă cu copii purtători de virus, sau au ajuns în comunitate, la rudele din "ghetouri". Ceilalţi 41 de pacienţi sunt cazaţi în ghetouri, fiind vorba în majoritate de copii.

De altfel, încă de la declanşarea focarului, şeful Compartimentului de Epidemiologie din Direcţia de Sănătate Publică, medicul Ecaterina Chihaia, spunea că se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri din cauza principiului de propagare a bolii, aşa numita "pată de ulei".

"Căile de transmitere sunt mâinile murdare, calea fecal- orală, deci igienă individuală şi colectivă precară, pot fi contaminate alimentele, obiectele folosite. De exemplu, doi copii se joacă cu aceeaşi jucărie şi o bagă în gură când unul, când altul, iar unul dintre ei este bolnav. Automat şi celălalt se poate îmbolnăvi. Există şi posibilitatea contagiunii prin lipsă de apă, deci de igienă, dar şi prin contaminarea apei, lucru care nu s-a întâmplat însă la noi. Masa receptivă este formată din toate persoanele care nu au protecţie naturală sau prin vaccinare împotriva hepatitei A", declara Ecaterina Chihaia pentru Ştiri.Botoşani.Ro.

Potrivit reprezentanţilor Compartimentului de Epidemiologie din Direcţia de Sănătate Publică, îmbucurător este că în aceste zile urmau să fie externaţi din spital şi ultimii pacienţi, astfel că autorităţile sanitare se aşteaptă la o diminuare semnificativă a cazurilor de hepatită. De asemenea, cei din DSP au dispus igienizarea celor două blocuri, T135 şi T140, împărţind locatarilor capsule cu cloramină pentru a fi folosite în grupurile sanitare, oricum improprii.

În altă ordine de idei, după izbucnirea focarului de hepatită, grupul de lucru mixt din Instituţia Prefectului a dispus anchete socio-medicale în ghetouri, fiind mobilizaţi în acest sens asistenţi sociali şi mediatori comunitari.

"Se vorbeşte despre intensificarea asistenţei medicale primară, caravane de promovare a sănătăţii în comunităţile vulnerabile. Primăria a primit chiar zilele trecute de la Prefectură concluziile şi recomandările Grupului Mixt de lucru şi s-ar putea completa şi organigrama- ultimul post de asistent medical comunitar a fost scos la concurs în perioada asta şi aşteptăm, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică să vedem dacă se ocupă. În ce priveşte educaţia, se recomandă sprijinirea demersurilor pentru angajarea a doi mediatori şcolari la Şcoala 2", explică Dorin Burlacu, şeful Serviciului Public Local de Asistenţă Socială din subordinea Primăriei Botoşani.

Cât despre eventualele abuzuri care ar putea avea loc în ghetouri, în privinţa lipsei de educaţie şi a lipsei de securitate emoţională şi medicală, Dorin Burlacu spune că orice caz poate fi sesizat de oricine. "Nu înseamnă că ne-am încheiat treaba. Vorbind de securitatea copiilor, asta ţine şi de îmbunătăţirea condiţiilor de trai, de accesul la utilităţi, măcar atât. La fel de adevărat este că în aceleaşi condiţii in blocuri, în unele garsoniere, colegii mei se descalţă când intră, de ruşine faţă de curăţenia de acolo, iar în altele...Ţine de oameni, până la urmă", adaugă Dorin Burlacu.

 

Spune-ne opinia ta