Minunea sfintilor din inchisori!

Minunea sfintilor din inchisori!

   www.bzi.ro

Aproape 100 de ieseni sustin ca au fost martorii unei minuni petrecute in urma cu cateva zile la Iasi. Ar fi vorba despre o minune prin care din osemintele unor preoti si scriitori prigoniti de regimul comunist a iesit mir.

Martorii sustin ca acea cantitate de mir era insemnata si nu a fost doar o parere sau o intamplare explicabila stiintific. Osemintele erau depuse intr-o cutie de dimensiuni reduse si, dupa ce fiecare credincios le-a sarutat si s-a inchinat la ele, din acestea a izvorat mir.

Din vasul respectiv a inceput sa curga mir pe masa si in toata incaperea a intrat acel miros specific. Toate acestea s-au petrecut in timpul unei conferinte ortodoxe sustinute de ieroschimonahul Manolescu Hrisostom si de scriitorul Vasile Danion, sub titlul "Noul Babel European si prigoana impotriva crestinilor".

Reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei nu au comentat aceasta intamplare.

"Nu pot sa am nici o parere in momentul de fata, pentru ca nu am fost acolo. Nu pot sa am nici o parere despre ceva ce nu am vazut. Din ceea ce stiu eu, pana in prezent, nu a fost anuntata o asemenea intamplare la Mitropolie", a precizat ieri parintele Constantin Sturzu, purtatorul de cuvant al institutiei de cult mentionate.

De unde provin osemintele

Minunea s-ar fi petrecut pe data de 19 martie 2009, dupa ora 22.00, in incinta Teatrului Luceafarul. La conferinta mentionata mai sus au participat peste 500 crestini care au umplut sala cea mare. Scopul conferintei era acela de a reactiona cu privire la modul in care Uniunea Europeana abordeaza credinta ortodoxa. La modul concret, s-a discutat despre solicitarile Uniunii Europene pentru Romania: scoaterea orelor de religie din scoli, promovarea ecumenismului prin controversata Charta ecumenica, adoptarea legislatiei privitoare la drepturile homosexualilor, dezincriminarea incestului, introducerea actelor de identitate biometrice cu microcip.

De asemenea, spre sfarsitul conferintei, s-a discutat despre cinstirea marturisitorilor ortodocsi care au luptat impotriva regimului comunist.

"Acesti marturisitori reprezinta modele de rezistenta crestina pentru vremurile noastre. Dupa conferinta, credinciosii s-au putut inchina la moastele unor marturisitori ortodocsi din temnita Aiudului", a declarat scriitorul Vasile Danion.

Aceste oseminte provin de la Manastirea Petru Voda, din judetul Neamt, de la parintele Iustin Parvu.

"Am luat acele moaste de la parintele Iustin Parvu. Mi le-a dat intr-o racla mai mare, impodobita cu sfinti pe ea, insa am donat acea racla unei biserici din Aiud si am schimbat-o cu o cutie mai mica", a mai precizat Vasile Danion.

Cum a izvorat mirul

Astfel, in raclita respectiva se afla o parte din craniul unui marturisitor si sub aceasta parte se aflau fragmente din oasele altor patru marturisitori care au fost ucisi de regimul comunist si ingropati la Aiud.

Printre acestea s-ar fi aflat ramasite pamantesti ale parintelui Serafim de la Manastirea Casiel si ale scriitorului Mircea Vulcanescu. La 10 - 15 minute dupa ce multimea de credinciosi a inceput sa se inchine la sfintele moaste, s-ar fi intamplat minunea: parintele Hrisostom, cel care tinea raclita in mana, a observat ca din oasele respective izvora mir.

"Inclinand putin raclita, am simtit un lichid uleios curgandu-mi pe degete. Concomitent am simtit o puternica mireasma, ca mai apoi, privind la osemintele din raclita, sa constat ca deasupra moastelor se afla o impresionanta cantitate de mir, aproximativ doua-trei lingurite", a povestit ieroschimonahul Manolescu Hrisostom.

"Unii dintre cei care sarutasera deja moastele s-au intors uimiti, marturisind ca mai inainte, in racla, sfintele moaste se aflau uscate. Pe data crestinii s-au strans in jurul raclitei, din care se vedea cum izvoraste mirul", a mai povestit parintele Hrisostom.

Declaratiile martorilor

"Am vazut cu ochii mei ca acele moaste erau uscate. In momentul in care a izvorat mir din ele, toata lumea a inteles ca este o minune. Nu este prima data cand moastele sfintilor inchisorii fac minuni. Au mai fost cazuri in care aceste moaste au aratat ca cei care au murit pentru Hristos in inchisorile comuniste merita sa fie canonizati", a mentionat Vasile Danion.

Dupa ce au asistat cu totii la aceasta minune, credinciosii au cerut sa fie facute rugaciuni catre sfintii inchisorilor.

 "Am fost martor la ceea ce s-a intamplat acolo. In momentul in care noi ne rugam cu totii, mirul izvora incontinuu in fata noastra, iar cutia respectiva s-a umplut. Ne-a socat pe toti mirosul foarte puternic. Semana cu mirosul de mir, insa era mult mai puternic, mult mai inmiresmat. Parca era nepamantesc. Ma bucur ca Dumnezeu ne-a ales sa fim martorii unei asemenea minuni", a declarat Alexandra Corbu, o tanara prezenta in acea seara la Teatrul Luceafarul.

"Prima data am fost reticent, insa in scurt timp mi-am dat seama ca este vorba despre o minune", a spus un alt martor.

Osemintele lui Mircea Vulcanescu?

Dupa ceea ce s-a intamplat, credinciosii au inceput sa stranga semnaturi pentru intocmirea dosarului de canonizare a sfintilor inchisorii. Pentru ca in cutiuta respectiva erau oseminte de la persoane diferite, se presupune ca mirul ar fi izvorat din osemintele care ar apartine scriitorului Mircea Vulcanescu.

Acesta a fost o figura ilustra a culturii intre cele doua razboaie mondiale si a murit la varsta de 48 ani, in anul 1952, ca urmare a chinurilor la care a fost supus de regimul comunist.

Dupa minunea de la Teatrul Luceafarul s-a creat deja un grup care sustine intens canonizarea sfintilor inchisorii.

"Toti cei care au murit pentru Hristos sunt sfinti, indiferent de procedurile de canonizare. La mucenici, nu este nevoie decat de dreapta credinta", a spus Vasile Danion.

Pe de alta parte, parintele Constantin Sturzu sustine ca exista discutii chiar dupa anii 1990 care privesc canonizarea celor care au murit pentru credinta in perioada comunismului.

"In general, canonizarile nu se fac foarte repede. Trebuie sa treaca timp suficient pentru a se confirma sfintenia si evlavia. Spre exemplu, la parintele Cleopa avem evlavie, insa mai trebuie sa treaca un timp pana la canonizare", a spus parintele Sturzu.

Campania de canonizare

Potrivit celor care lupta pentru canonizarea persoanelor care au murit pentru Hristos in timpul comunismului, invatatura Bisericii Ortodoxe este ca un mucenic devine sfant din clipa mortii. Conditia esentiala pentru canonizare este aceea ca mucenicul sa fi marturisit dreapta credinta.

"Credem ca Sfantul Sinod ar putea alege o zi de praznuire a intregului sobor de marturisitori, in care sa fie cinstiti si cei despre ale caror patimi mucenicesti nu s-au pastrat marturii scrise sau orale. Patimirea lor o stie doar Dumnezeu, cel care i-a primit in Imparatia sa", au precizat membrii grupului care sustine aceste canonizari.

Aceasta campanie de obtinere a canonizarii il are ca patron pe Noul Mucenic Valeriu Gafencu, cunoscut deja ca sfantul inchisorilor. Alaturi de acesta vor mai fi propusi pentru canonizare parintele Ilarion Felea si ieroschimonahul Daniil (Sandu Tudor) de la Rarau.

Sursa: Buna Ziua Iasi

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu violent într-o gospodărie din Botoșani, proprietarul a sunat imediat la 112!

astăzi, 12:12
1

Incendiul violent a izbucnit, în urmă cu puțin timp, într-o gospodărie din localitatea Poiana. Îngrijorat că flăcările ar putea să ajungă la casă și celelalte contrucții, ...

Lucian Trufin își prezintă soluțiile pentru Sănătate (Video)

astăzi, 11:24
25

Candidatul PSD pentru Consiliul Județean: „Vom  construi 3 spitale noi în județ”„Am promis că nu mă voi angaja în dispute politice ca alți candidați și c...

FC Botoșani - CS Mioveni, astăzi de la ora 20:00

astăzi, 11:12
87

FC Botoșani întâlnește formația CS Mioveni în barajul de menținere/promovare în Superligă.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!FC Botoș...