Minivacanta la sfarsitul lunii noiembrie!

Pentru prima data, angajatii romani vor avea parte de o zi libera in plus in luna noiembrie, dupa ce Ziua Sfantului Andrei, sarbatorita in 30 noiembrie, a fost declarata sarbatoare legala, in care nu se lucreaza. Avand in vedere ca e vineri si ca urmeaza ziua de 1 Decembrie, are oricum era libera, fiind sambata, angajatii vor avea parte de o minivacanta.

Codul muncii a fost modificat prin Legea nr. 147/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 509, din 24 iulie 2012.
 
Actul normativ completeaza art. 139 din Codul muncii, care prevede zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Astfel, prin aceasta modificare, la lista celor 11 zilele libere pe care le aveau pana atunci angajatii este adaugata si data de 30 noiembrie, cand este sarbatorit ?Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei". Noile prevederi au intrat in vigoare in 27 iulie.
 
Legea de modificare a Codului muncii a fost adoptata la finalul lunii iunie de catre deputati cu 236 de voturi "pentru", 10 "impotriva" si 2 abtineri, dupa ce Senatul o adoptase tacit in noiembrie.
 
Odata cu modificarea din luna iulie, Codul muncii prevede 12 sarbatori legale, traduse in zile libere pentru salariati. Mai exact, zilele nelucratoare stabilite de legislatia muncii sunt:
 • 1 si 2 ianuarie ;
 • prima si a doua zi de Pasti – in 2012, aceste zile au fost in 15 si 16 aprilie;
 • 1 mai – in 2012;
 • prima si a doua zi de Rusalii – in 2012, aceste zile au fost in 3 si 4 iunie;
 • Adormirea Maicii Domnului – 15 august;
 •Sfantul Andrei – 30 noiembrie;
 • 1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei;

 •• prima si a doua zi de Craciun - 25 si 26 decembrie.
 
In acest an, din cele 12 sarbatori legale prevazute de Codul Muncii, 8 "au picat" in timpul saptamanii, aducand o zi libera pentru cei care lucreaza de luni pana vineri. Celelalte sarbatori legale  s-au nimerit in zile de weekend, cand salariatii cu un program de lucru de luni pana vineri sunt oricum liberi.
 
Ce pedepse risca angajatorii care nu dau liber in 30 noiembrie
 
Legislatia muncii este dura cu angajatorii care incalca salariatilor dreptul de a beneficia de zilele libere acordate de stat. Mai exact, amenzile pentru angajatorii care nu acorda zilele libere legale sunt cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.
 
Totusi, exista si categorii de salariati care, in zilele de sarbatoare legala, trebuie sa se prezinte la munca, angajatorii nefiind obligati sa le acorde zilele libere stabilite de stat. Este vorba de acele domenii in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza “caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
 
De asemenea, si angajatii din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica trebuie sa lucreze in zilele de sarbatoare legala. Codul muncii prevede ca pentru aceste categorii de salariati se stabilesc, prin Hotarare de Guvern, programe de lucru adecvate, astfel incat populatia sa dispuna de asistenta medicala si de alimentele de stricta necesitate.
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Evenimente publice la sfârșit de săptămână, desfășurate sub supravegherea jandarmilor botoșăneni!

astăzi, 17:15

Vineri, începând cu ora 17.00, jandarmii vor avea în atenție evenimentul aniversar ARTA 56, organizat la Sala de sport Obor din orașul Darabani, unde este așteptat un număr mare ...

Vești bune despre botoșăneanul dispărut în Italia! ”Mulțumim din suflet celor ce au fost alături de noi!”

astăzi, 15:30

În timpul unei opriri într-o benzinărie din Verona, bărbatului i s-a făcut rău și s-a prăbușit la pământ, suferind o lovitură la cap. De atunci nu a mai fost văzut, familia...

La mulți ani! Mesajul ISU Botoșani pentru colegii salvatori: ”Știm că pun suflet în fiecare intervenție și le mulțumim!” (Foto)

astăzi, 15:20

Ei, scafandrii, au nevoie de pregătire, rezistență din toate punctele de vedere și o foarte bună comunicare. ”Știm că pun suflet în fiecare intervenție și, pentru acest lucru, ...