Ministrul Sanatatii vrea sa puna mana pe CNAS

Ministrul Sanatatii vrea sa puna mana pe CNAS

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila
bloombiz.ro

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, vrea sa isi subordoneze Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. In opinia analistilor din domeniu, miza acestei miscari ar fi bugetul de 4 miliarde de euro pe care il gestioneaza CNAS.

Explicatia oficiala este alta - "Nu este normal si eficient ca Ministerul Sanatatii sa raspunda de toate problemele din sistem iar 80 la suta din buget sa fie administrat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Ar fi mult mai eficienta trecerea CNAS in subordinea sau coordonarea MS, iar Fondul de Sanatate sa fie colectat de catre CNAS, si nu de catre ANAF", a declarat ministrul Sanatatii, citat de Mediafax.

Alta varianta au analistii din domeniu. "Problema e ca cei care conduc cele doua autoritati (CNAS si MS) sunt din partide diferite. Fondul Casei e unul care ar trebui sa aiba un grad de independenta, chiar daca se supune policitilor MS. La ora actuala, Casa nu este independenta din moment ce numirile se fac politic (...) Sunt convins ca acest pachet de legi merge pe eficientizare, optimizare, insa totul pleaca de la o decizie emotionala, fondul national unic gestionat de Casa e de peste 4 miliarde de euro anual si se doreste a fi manuit de minister", considera Dragos Dinu, expert in industria farmaceutica, citat de Evenimentul Zilei.

De aceeasi parere este si fostul presedinte al Comisiei de sanatate din Camera Deputatilor, conf. dr. Sorin Paveliu, care sustine ca "un control al MS exista si in acest moment, insa se vrea control si in gestionarea banilor. E o schimbare totala de filosofie a sistemului. Sanatatea ruleaza 12% din banii publici, circa 4 miliarde de euro anual, un buget foarte important, conteaza sa ai controlul asupra lui".

"In momentul in care exista programe cu finantare mixta, cele doua institutii trebuie sa colaboreze. Nici o inglobare totala nu este esentiala, depinde de cei care o conduc si viziunile lor. Pe de alta parte, odata ce Casa a infiintat fondul de solidaritate, tot Casa ar trebui sa-l gestioneze, nu sunt de acord ca ministerul sa gestioneze fondul", adauga si prof. dr. Irinel Popescu, fost presedinte al CNAS, pentru sursa citata.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 18:04
209

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

astăzi, 17:52
156

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14
43

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...