Persoanele cărora le lipsesc ani din stagiul de cotizare pentru pensie ar putea avea posibilitatea să acopere acei ani, aceasta fiind una dintre modificările care ar putea fi aduse Legii pensiilor, potrivit ministrului de resort, Violeta Alexandru.
"Prima modificare (la Legea pensiilor, n.r.) pe care aş intenţiona să o fac este legată de posibilitatea oamenilor de a-şi cumpăra, adică de a putea recupera din spate perioade pentru care nu au contribuit. Sunt persoane care mi-au semnalat acest lucru, mi-au adus în atenţie faptul că ar avea disponibilitate constatând că din toată perioada de stagiu minimal de cotizare le lipsesc câţiva ani şi ar fi dispuşi să îi acopere în acest moment. Ar fi o potenţială modificare pe care o voi pune în dezbatere publică, voi vedea reacţiile şi ulterior voi decide", a anunţat ministrul Muncii marţi seara la TVR.
Aceasta a precizat că există solicitări şi pentru a acorda o reducere a vârstei de pensionare pentru mamele cu mai mulţi copii.
"Sunt mai multe solicitări din partea oamenilor de a acorda o atenţie sporită mamelor cu mai mulţi copii în sensul de reducere a vârstei de pensionare. Sunt în zona unor modificări cerute de oameni şi mi se par corecte, juste", a precizat Alexandru.
Cumpărarea vechimii a fost sistată de la 1 ianuarie 2019, fiind reintrodusă în noua lege a pensiilor (cea care prevedea o creştere de 40% din toamna acestui an) cu aplicare de la 1 ianuarie 2021.
Vechimea în muncă a putut fi cumpărată de la sfârşitul anului 2016, atunci când a intrat în vigoare Legea nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii. La momentul respectiv, românii au putut achita retroactiv contribuţia la pensii pentru 5 ani consecutivi. Tot atunci, acest drept a fost oferit temporar, motiv pentru care, de la data de 1 ianuarie 2019, plata retroactivă nu a mai fost posibilă.
Din anul 2021, orice persoană care are un stagiu de cotizare de măcar 10 ani va putea să-şi cumpere vechime la pensie pe o perioadă de maximum 5 ani fără ca aceşti 5 ani să fie consecutivi, aşa cum se proceda în trecut.