Ministrul Muncii: Ajutoarele la încălzire vor fi acordate în condiţii mai stricte

Ministrul Muncii: Ajutoarele la încălzire vor fi acordate în condiţii mai stricte

 IOAN BOTIS  

NewsIn Guvernul a aprobat o ordonanaţă prin care persoanele care au o casă de vacanţă sau un automobil cu o capacitate cilindrică mai mare de 1600 centimetri cubi nu vor putea primi ajutoare de încălzire.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a anunţat că Guvernul a aprobat, luni, un proiect de modificare al OG 5/2003 referitoare la condiţiile acordării ajutoarelor la încălzire. "Venim cu o nouă filosofie pe acordarea de ajutoare şi vorbim de două tipuri de abordare legate de testările de venituri şi testările de mijloace. Aceste testări reprezintă nucleul fundamental al noului Cod de asistenţă socială", a declarat Botiş, după încheierea şedinţei de luni a Executivului.

Botiş a precizat că actul normativ este elaborat astfel încât ajutoarele de încălzire să ajungă la familiile care au cu adevărat nevoie de ele, fără ca plafonul maxim de 615 lei să fie modificat. Lista anexă a ordonanţei va conţine testele de venit şi de mijloace care vor determina dacă o persoană este eligibilă pentru aceste ajutoare.

Dacă o anumită persoană deţine anumite mijloace care îi pot aduce venituri suplimentare nu va mai primi ajutor pentru încălzire. Ministrul a dat ca exemplu posesia unui alt imobil decât cel de domiciliu sau deţinerea unui autovehicul cu o capacitate cilindrica mai mare de 1600 de centimetri cubi.

"Peste 10% din familiile care au primit ajutoare de încălzire ar putea să nu se mai încadreze în noile teste", a estimat ministrul Muncii invocând informaţiile primite de la primării.

Totodată, au fost înăsprite şi sancţiunile pentru cei care fac declaraţii neconforme cu realitatea referitoare la veniturile lor, dar şi pentru primarii care acceptă dosare neeligibile, cuantumul amenzilor putând ajunge şi la 5000 de lei. (Realitatea.net)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
183

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
371

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

Luni, 6 Mai 2024
103

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...