Ministrul Educaţiei, despre modificările programelor şcolare: Opţionale noi şi teatru în şcoli

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES, despre priorităţile noului an şcolar, afirmând că ceea ce îşi doreşte este un proces de educaţie din ce în ce mai bun. "Vrem să avem decizii echilibrate, să fim predictibili, să nu anunţăm schimbări peste noapte", a spus Pricopie.  

Cât despre programele şcolare, ministrul spune că au fost introduse câteva elemente noi.  

"Programele şcolare, după cum ştiţi, reprezintă un domeniul extrem de important, dar un domeniu în acelaşi timp dinamic. Apar schimbări periodice, adaptări ale programelor şcolare în funcţie de nevoile societăţii. După cum am anunţat în urmă cu mai multe luni au fost aprobate programele şcolare pentru clasa pregătitoare, clasele I-IV. Acolo am introdus o serie de elemente noi. Am aprobat în ultimele două săptămâni o serie de programe pentru materii opţionale. De exemplu Educaţie civică, Educaţiei financiară, Elemente de filosofie pentru învăţământul primar.  

Lucrăm acum la programele pentru clasele V-VIII şi cred că vor fi aprobate destul de repede, urmând ca în ultima fază să avem programele pentru clasele IX-XII. Programele pe de o parte încercăm să le calibrăm mai bine, pe de altă parte cred că trebuie să asigurăm acel echilibru între dimensiunea teoretică şi cea practică. Eu insist foarte mult pe faptul că elevii în acelaşi timp trebuie să înţeleagă aplicabilitatea anumitor noţiuni, anumitor cunoştinţe, pe care le învaţă la clasă. Nu în ultimul rând cred că sunt elemente care ar putea să asigure un anumit tip de dinamicitate a vieţii în şcoală, copiii să fie atraşi de ceea ce se întâmplă în şcoală.   

Vorbeam la începutul anului şi sper să şi conturăm acest lucru ideea de teatru în şcoli, care îmbină o serie de elemente. Putem să avem elemente de literatură pentru că evident o piesă de teatru pusă în scenă are în spate un autor care a fost sau nu studiat la Limba română. Dacă nu a fost studiat el este studiat suplimentar. Şi iată cum poţi să pleci de la o lucrare, o nuvelă, o piesă de teatru şi să ajungi la dimensiunea mai dinamică, mai plăcută a acestei cărţi".   

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Strigăt de ajutor! Un copil din Botoșani a fost electrocutat și transferat de urgență la Spitalul " Sf. Maria" din Iași: familia cere ajutor!

astăzi, 20:47

Luca Mateo, un copil de 13 ani, are nevoie de ajutorul nostru, după ce sâmbătă a fost electrocutat și transferat de urgență, cu elicopterul, la Spitalul " Sf. Maria" din Iași. ...

,,E timpul să nu mai dăm și noi ceva!” - Activități de prevenire a corupției desfășurate la Spitalul Județean de Urgență Mavromati! (Foto)

astăzi, 19:50

Ofițerii de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au desfășurat, în perioada 02-04 iulie 2025, în baza prot...

Tragedie la pescuit: Un bărbat și-a pierdut viața după ce a intrat să înoate, în râul Prut, și nu a mai ajuns la mal! (Foto)

astăzi, 19:41

Pompierii au fost solicitați în această după amiază să intervină pentru căutarea unui bărbat, în vârstă de 65 de ani, care era la pescuit pe malul râului Prut, î...