Ministrul Dezvoltării anunţă că anul viitor ar putea fi reabilitate termic 250.000 de apartamente

Ministrul Dezvoltării anunţă că anul viitor ar putea fi reabilitate termic 250.000 de apartamente
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a anunţat vineri, la Slatina, că anul viitor ar putea fi reabilitate termic circa 250.000 de apartamente, datorită faptului că a fost permisă de către Comisia Europeană realocarea de fonduri europene de la alte programe ale altor ministere către programul de reabilitare termică a locuinţelor derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Elena Udrea a precizat că vor fi redistribuite de la alte ministere fonduri europene de circa 360 de milioane de euro, sume ce ar putea fi folosite din luna mai 2012, ca urmare a faptului că reprezentanţii CE au acceptat folosirea fondurilor europene pentru lucrările de reabilitare termică. MDTR a făcut, potrivit ministrului, o solicitare în sensul redistribuirii fondurilor europene încă din primăvara acestui an.

"Am lucrat şi am probat necesitatea folosirii acestor fonduri europene redistribuite de la ministere care nu cheltuie banii europeni. În programul naţional de reabilitare termică pe care îl derulăm din 2009, am convins CE de utilitatea şi necesitatea folosirii fondurilor europene pentru reabilitare termică, dar şi de faptul că suntem în stare să cheltuim aceşti bani. În momentul actual, suntem în procedurile prevăzute de legislaţia europeană prin care se vor aloca aproximativ 360 de milioane de euro din care vom putea reabilita aproximativ 250.000 de apartamente la nivel naţional începând cel mai devreme în mai 2012", a afirmat Elena Udrea.

Ministrul a adăugat că până în luna mai a anului viitor se vor derula toate procedurile interne ca astfel de proiecte de reabilitare termică a blocurilor să poată să fie iniţiate şi implementate. Elena Udrea a subliniat că până atunci este nevoie ca solicitarea din partea asociaţiei de proprietari unde se doreşte reabilitarea termică a blocurilor să fie făcută primăriei, studiul de fezabilitate împreună cu solicitarea asociaţiei şi îndeplinirea condiţiilor de către asociaţia de proprietari să ajungă la minister, iar documentaţia tehnică să treacă prin Consiliul tehnico-economic şi i se aplice standardele de cost, după care, odată proiectul aprobat să urmeze licitaţia. Licitaţia se face de către primărie.

În luna mai ar trebui să înceapă în România marea reabilitare termică a blocurilor, potrivit ministrului Elena Udrea care a menţionat că sunt la nivel naţional câteva sute de mii de cereri pentru anveloparea blocurilor.

"Undeva în mai ajung fondurile europene. Propunerea noastră este ca licitaţiile să se ţină până în luna mai, să se termine, în aşa fel încât în luna mai, când fondurile europene ajung în România lucrările de reabilitare să pornească şi toate aceste apartamente să se reabiliteze vară. În patru luni, se poate şi dacă toată lumea e pregătită cu partea tehnică şi juridică, cu contractele, atunci în luna mai, intrăm în marea reabilitare termică din România şi sperăm ca foarte mulţi dintre cei care au depus cereri, sunt sute de mii la nivel naţional, să fie mulţumiţi. La nivelul României, circa trei milioane de apartamente aşteaptă să fie reabilitate şi orice sursă de finanţare e binevenită", a încheiat ministrul.

AGERPRES

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
374

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
505

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
627

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...