Ministerul Sănătății: Internarea copiilor mai mici de 14 ani, împreună cu unul dintre părinți, este un drept!

Ministerul Sănătății: Internarea copiilor mai mici de 14 ani, împreună cu unul dintre părinți, este un drept!
Ministerul Sănătății È™i Ministerul Muncii au atenÈ›ionat marÈ›i că internarea în spitale a copiilor mai mici de 14 ani, împreună cu unul dintre părinÈ›i, dacă se solicită acest lucru, este un drept È™i nu un privilegiu.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, încălcare legislaÈ›iei în vigoare (Ordinului 1284/2012) se pedepseÈ™te conform legii.

Ordinul ministrului Sănătății nr. 1.284/2012 privind reglementarea programului de vizite al aparÈ›inătorilor pacienÈ›ilor internaÈ›i în unitățile sanitare publice prevede la art. 5 că: în cazul copiilor internaÈ›i în secÈ›iile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezenÈ›a cu caracter permanent a unuia dintre părinÈ›i, dacă se solicită acest lucru.

"În cazul copiilor până la 14 ani internaÈ›i în oricare dintre secÈ›iile/compartimentele din unitatea sanitară se acceptă prezenÈ›a unui aparÈ›inător permanent, dacă se solicită acest lucru. În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 È™i 18 ani internaÈ›i în oricare dintre secÈ›iile/ compartimentele din unitatea sanitară se poate accepta prezenÈ›a unui aparÈ›inător permanent, cu acordul È™efului de secÈ›ie/ coordonatorului de compartiment", prevede acelaÈ™i ordin.

Avocatul Poporului È™i-a manifestat, în urmă cu câteva zile, sprijinul față de demersul părinÈ›ilor din Sibiu care susÈ›in că separarea copiilor de părinÈ›i la internarea în spital reprezintă un abuz.

Ionel Oprea, adjunctul Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, anunÈ›a pe 6 mai că urmează să aibă întâlniri pe această temă cu Colegiul Psihologilor È™i cu reprezentanÈ›i ai Ministerului Sănătății pentru o serie de puncte de vedere referitoare la solicitările cuprinse într-o petiÈ›ie a părinÈ›ilor.

În petiÈ›ia semnată de peste 8.200 de cetățeni se arată, între altele, că, după externare, copiii au ajuns acasă cu traume emoÈ›ionale pe care au reuÈ™it să le depășească cu greu.

Documentul semnalează practica multor medici È™i asistente din clinicile medicale din România de a interzice prezenÈ›a părintelui în timpul realizării asupra copiilor a unor proceduri medicale de rutină (ex. recoltarea de sânge, montarea unei branule etc.) concomitent cu imobilizarea cu forÈ›a a copilului.

Studiile științifice, susțin petiționarii, indică dezavantaje clare ale aplicării cu forța a tratamentelor medicale asupra copiilor și lipsa dovezilor pentru o mai bună desfășurare a tratamentului medical.

"Există È™i situaÈ›ii absurde, în care copiii de vârste foarte mici, de unu — trei ani, sunt internaÈ›i singuri, fără părinÈ›i, pe motiv că nu există spaÈ›iu suficient, aÈ™a cum este cazul Spitalului din Sibiu, iar copiii ajung să fie legaÈ›i de pat pentru că nu există personal suficient ca să îi supravegheze", se atrage atenÈ›ia în petiÈ›ie. AGERPRES

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
45

Înaintea sărbătorilor pascale, poliÈ›iÈ™tii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale È...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
45

 Cu multă dorire în suflet pentru viaÅ£a monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată ÅŸcoală isihastă. Aici, tânărul ...

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
300

Proiectul de lege care propune eliminarea obligaÈ›iei părinÈ›ilor singuri de a lucra în ture de noapte È™i precizează că aceÈ™tia pot lucra doar dacă îÈ™i doresc a fost votat favorabil...