Ministerul Sănătăţii, dat în judecată pentru că ar îngreuna tratamentul în străinătate al românilor

Ministerul Sănătăţii, dat în judecată pentru că ar îngreuna tratamentul în străinătate al românilor

CATALIN GRADINARU

Ministerul Sănătăţii, dat în judecată de o asociatie, in numele unui botoşănean! Asociatia "Salveaza vieti", care s-a implicat activ şi in cazurile botoşănenilor Cătălin Grădinaru sau Cerasela Mihovici, a demarat procedura de contestare a unui ordin al Ministerului Sănătăţii care stabileşte noi criterii de analiză a solicitărilor. Acţiunea este facuta în numele lui Cătălin Grădinaru, din Botoşani.

Potrivit reprezentantilor asociatiei, modificarea ordinului, "de altfel necesara, pentru ca acest Ordin nu trimite pacienti la tratament, ci direct in sicriu, a fost facuta in graba, pentru ca functionarii acestui minister sa isi justifice actiunile incoerente".

"In luna august 2009, pacientul Catalin Gradinaru a dat in judecata Ministerul Sanatatii, cu sprijinul asociatiei Salveaza Vieti, pentru ca astepta de 2 ani obtinerea sumei necesare unui transplant de ficat in strainatate. Dupa aceasta actiune in instanta, pacientului i-au fost alocate fonduri pentru transplant. Tot dupa aceasta actiune in instanta, a aparut si modificarea "pe genunchi" a Ordinului 50. Aceste modificari nu sunt insa in favoarea oamenilor bolnavi ci ii discrimineaza profund", spune Oana Gheorghiu, vicepresedinte al Asociatiei "Salveaza Vieti".

Potrivit asociaţiei, aceste criterii îngreunează accesul bolnavilor la tratament în spitale din afara României.

Asociaţia "Salvează Vieţi" intenţionează, astfel, să acţioneze în judecată Ministerul Sănătăţii pentru modificarea ordinului privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate.

Noul ordin emis de Ministerul Sănătăţii, prin ministrul interimar Adriean Videanu, este ilegal şi discriminatoriu, potrivit asociaţiei, pentru că au fost stabilite noi reguli de analiză a solicitărilor de trimitere la tratament în străinătate atunci când solicitările de finanţare a tratamentelor depăşesc fondurile stabilite lunar cu această destinaţie.

Astfel, fiecare persoană este calificată la un anumit punctaj, fiindu-i determinat în cadrul acestei proceduri punctajul total în raport de care este soluţionată cererea pacientului. Printre noile criterii se numără beneficiul tratamentului estimat pentru societate în sensul capacităţii de reintegrare socială şi reinserţie profesională a individului, vârsta pacientului, costul estimat al tratamentului solicitat şi perioada de timp care a trecut de la data înregistrării solicitării la nivelul Direcţiei generale de sănătate publică, asistenţă medicală şi programe.

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, modificarea ordinului, "de altfel necesară, pentru că acest Ordin nu trimite pacienţi la tratament, ci direct in sicriu, a fost facută în grabă, pentru ca funcţionarii acestui minister să îşi justifice acţiunile incoerente". 
 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acțiune a polițiștilor botoșăneni pentru reducerea accidentelor rutiere, pe sectorul de drum Flămânzi – Copălău!

astăzi, 15:55

Având în vederea faptul că pe sectorul de drum DE 58, Flămânzi – Copălău, în luna decembrie 2024 au fost înregistrate mai multe accidente rutiere, ca urmare a n...

Început de an în forță pentru Poliția Botoșani. Unsprezece persoane reținute într-o săptămână!

astăzi, 15:15

În perioada 13 -19 ianuarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală Botoșani și Hlipiceni, au acționat î...

Produse din Botoșani promovate la Săptămâna Verde de la Berlin!

astăzi, 14:55

În perioada 17 – 26 ianuarie 2025, se desfășoară la Berlin, Germania, cea de-a 89-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde” (Grüne Woche). Anual, Ministerul ...