Ministerul Muncii vrea prelungirea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta care prevede prelungirea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj.

Proiectul de act normativ stabileste si scutirea de la plata contributiilor sociale si a impozitului pe venit a indemnizatiilor pentru intreruperea temporara a activitatii angajatorului.

Proiectul de OUG, elaborat de MMFPS, stabileste ca, "pentru persoanele ale caror raporturi de munca sau de serviciu inceteaza dupa intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2009, perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, stabilita in conditiile legii, se prelungeste cu 3 luni".

Masurile propuse de MMFPS ii vizeaza si pe somerii care beneficiaza de indemnizatie de somaj la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, perioada de acordare prelungindu-se de asemenea cu 3 luni, de la data pana la care a fost stabilit dreptul respectiv.

In prezent, conform alineatului 1 al articolului 39 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, indemnizatia de somaj se acorda somerilor, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;

b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;

c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

 

Indemnizatia pentru oprirea temporara a activitatii, scutita de CAS si impozit pe venit

Proiectul de OUG elaborat de MMFPS mai prevede ca, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, dar nu mai mult de 3 luni, angajatorul si salariatii sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minim 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, fara a fi afectata calitatea de asigurat a acestora.

 Prin sintagma "contributii de asigurari sociale", in sensul proiectului de OUG, se intelege contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorate de atat de angajatori cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minim 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

Totodata, indemnizatiile de care beneficiaza salariatii, platite din fondul de salarii pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, nu vor fi incluse in veniturile salariale si nu vor fi impozabile, pentru o perioada de cel mult 3 luni, in anul 2009, in intelesul impozitului pe venit, in conformitate cu prevederile Codului fiscal.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...

Au rămas fără acoperiș deasupra capului: Două case vecine au luat foc, o femeie a ajuns la spital! (Foto)

astăzi, 15:45

S-a întâmplat în această dimineață, în municipiul Dorohoi. Locuințele celor două femei sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una...