Ministerul Muncii vrea prelungirea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj

Ministerul Muncii vrea prelungirea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj
Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta care prevede prelungirea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj.

Proiectul de act normativ stabileste si scutirea de la plata contributiilor sociale si a impozitului pe venit a indemnizatiilor pentru intreruperea temporara a activitatii angajatorului.

Proiectul de OUG, elaborat de MMFPS, stabileste ca, "pentru persoanele ale caror raporturi de munca sau de serviciu inceteaza dupa intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2009, perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, stabilita in conditiile legii, se prelungeste cu 3 luni".

Masurile propuse de MMFPS ii vizeaza si pe somerii care beneficiaza de indemnizatie de somaj la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, perioada de acordare prelungindu-se de asemenea cu 3 luni, de la data pana la care a fost stabilit dreptul respectiv.

In prezent, conform alineatului 1 al articolului 39 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, indemnizatia de somaj se acorda somerilor, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;

b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;

c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

 

Indemnizatia pentru oprirea temporara a activitatii, scutita de CAS si impozit pe venit

Proiectul de OUG elaborat de MMFPS mai prevede ca, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, dar nu mai mult de 3 luni, angajatorul si salariatii sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minim 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, fara a fi afectata calitatea de asigurat a acestora.

 Prin sintagma "contributii de asigurari sociale", in sensul proiectului de OUG, se intelege contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorate de atat de angajatori cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minim 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

Totodata, indemnizatiile de care beneficiaza salariatii, platite din fondul de salarii pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, nu vor fi incluse in veniturile salariale si nu vor fi impozabile, pentru o perioada de cel mult 3 luni, in anul 2009, in intelesul impozitului pe venit, in conformitate cu prevederile Codului fiscal.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Peste 350 de jandarmi au asigurat ordinea în Botoșani în perioada minivacanței de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale

astăzi, 18:00
5

Dacă majoritatea cetățenilor a înțeles importanța adoptării unui comportament civilizat, au existat totuși situații în care a fost necesară aplicarea a 77 sancțiuni contrave...

Ministerul Muncii anunță: Persoanele fizice din România pot angaja și plăti personal pentru activitățile casnice

astăzi, 17:23
37

Platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și poate fi accesată pe adresa https://...

Peste 100 de misiuni de salvare și supraveghere desfășurate de pompierii botoșăneni în perioada minivacanței de sărbători!

astăzi, 16:44
47

Aceștia au avut 144 de misiuni, care au vizat:- acordarea primului ajutor și transportul la spital al unui număr de 101 persoane care aveau probleme medicale;- stingerea a 12 incendii gener...