Ministerul Justitiei nu vrea castrarea pedofililor

Modelul Poloniei privind castrarea chimica a pedofililor nu va fi aplicat in Romania. Cel putin nu in viitorul apropiat. Senatorul Iulian Urban a cerut sprijin din partea Ministerului Justitiei si Ministerului Sanatatii pentru elaborarea unei legi similare celei adoptate de polonezi, insa a fost refuzat. O asemenea masura nu este vazuta cu ochi buni de Ministerul Justitiei, dupa cum reiese si din raspunsul trimis senatorului Urban, pe care il prezentam in cele ce urmeaza.

"Urmare a memoriului dumneavoastra inregistrat la Ministerul Justitiei cu numarul 61604/din 22.06.2010, prin care ne solicitati acordarea sprijinului pentru elaborarea unui act normativ privind castrarea chimica, va comunicam urmatoarele:

1. Infractiunile contra libertatii si integritatii sexuale sunt fapte de o gravitate deosebita, pentru care este necesara aplicarea de sanctiuni proportionale si descurajante. In activitatea sa de stabilire a politicii penale a statului roman, Ministerul Justitiei sustine adoptarea unor prevederi continand sanctiuni de natura a combate eficient savarsirea unor altfel de fapte. Apreciem insa ca ipoteza prevederii unor sanctiuni de natura celor mentionate in memoriul dumneavoastra trebuie analizata cu deosebita prudenta avand in vedere faptul ca aceste masuri sunt de natura a afecta integritatea fizica si psihica a persoanei, prin afectarea functiilor organismului uman si poate ridica probleme in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului, a tratatelor privind drepturile omului la care Romania este parte, precum si a Constitutiei Romaniei.

In acest context, amintim ca, prin articolul 22, Constitutia Romaniei interzice orice fel de tratamente sau pedepse inumane degradante si de asemenea garanteaza integritatea fizica si psihica a tuturor persoanelor, inclusiv a celor condamnate pentru savarsirea unei fapte de natura penala. De asemenea trebuie mentionate problemele pe care o astfel de masura, impusa cu caracter obligatoriu, le ridica in ceea ce priveste dreptul la respectarea vietii private si de familie, drept garantat atat de Constitutie, cat si de tratatele privind drepturile omului la care Romania este parte. Apreciem in acest context ca sanctiunile privative de libertate sunt totusi o masura care se incadreaza in politica penala a tarii noastre si sunt de natura a descuraja fenomenul infractional.

2. Avand in vedere ca sanctiunea la care faceti referire este, prin natura sa, o sanctiune aplicabila persoanelor cu deviatii comportamentale si chiar afectiuni psihice, mentionam si existenta in legislatia interna a masurii de siguranta a obligarii la tratament medical si cea a internarii medicale. Astfel, in masura in care persoana care a savarsit o fapta de natura penala este bolnava mintal si prezinta o stare de pericol pentru societate, acesteia i se poate aplica, conform Codului Penal, masura de siguranta a internarii medicale, masura care este de natura a o indeparta pe aceasta din societate pana la eliminarea starii de pericol, prin insanatosirea persoanei.

Mai mult decat atat, mentionam ca la nivelul Ministerului Justitiei nu se cunosc efectele secundare pe care aceasta metoda medicala le poate avea asupra sanatatii si a integritatii fizice a persoanei careia ea i-ar fi aplicata. De asemenea, nu detinem date nici in ceea ce priveste eficienta acestei masuri si daca respectiva ea asigura efecte definitive si certe, similare metodelor chirurgicale. Astfel, la cunostinta Ministerului Justitiei nu exista studii sau date care sa ateste faptul ca metoda castrarii chimice a persoanelor care au savarsit fapte contra libertatii si integritatii sexuale a elimina riscul recidivei acestor persoane sau ca ea nu are efecte noicive asupra persoanei, context in care amintim prevederile constitutionale care garanteaza dreptul la viata si la integritate fizica si psihica a persoanei.

In acest context, precizam ca, din punct de vedere medical, Ministerul Sanatatii si Institutul de Medicina Legala sunt singurele in masura sa se pronunte asupra efectelor masurii propuse de dumneavoastra.

3. In ceea ce priveste dispunerea acestei masuri in alte state, mentionam ca, in putinele state in care ea este reglementata ca masura ce poate fi luata fata de persoanele condamnate pentru fapte de pedofilie, aceasta are un caracter voluntar, putand fi aplicata doar cu acordul persoanei, fiind, in general, o conditie favorizanta pentru eliberarea conditionata.

Analizand reglementarile actuale, constatam ca nimic nu impiedica in prezent detinutii care doresc, sa efectueze un astfel de tratament in penitenciare, fara a fi necesara includerea unor prevederi speciale in acest sens. Desigur, efectuarea unui astfel de tratament in cursul efectuarii pedepsei poate constitui un element favorizant care, alaturi de elementele prevazute de lege, poate determina o decizie favorabila in privinta eliberarii conditionate".

Sursa: agentia.org

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bolojan este noul președinte al PNL. Iftime intră în conducerea partidului!

Monday, 25 November 2024

Potrivit unor surse politice, liberalii au hotărât, în unanimitate, ca șefia PNL să fie preluată de șeful CJ Bihor, Ilie Bolojan. Potrivit surselor Antena 3 CNN, echipa lui Bolojan...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Atâta ignoranță și lipsă de empatie rar mi-a fost dat să văd…”

Monday, 25 November 2024

„O altă situație care mă face să mă întreb dacă cei aflați la conducerea județului au avut ochii închiși când au făcut administrație. Chiar nu a văzut nimeni că oa...

FC Botoșani - Poli Iași 1-1. Remiză în derby-ul Moldovei!

Monday, 25 November 2024

Partida a început bine pentru elevii lui Liviu Ciobotariu, iar prima ocazie a avut-o în minutul 7, prin Chică-Roșă. Poli Iași a revenit cu replica, iar în minutul 11 Roman a lovi...