Ministerul fantomă din Guvernul Ponta

Departamentul pentru Proiecte în Infrastructură şi Investiţii Străine nu are un buget propriu, nici contabil, nici departament de comunicare, nici telefon pentru public, nici adresă de e-mail şi nici măcar o adresă fizică precisă. "Discreţia" aceasta contravine însă obligaţiilor stabilite de lege pentru instituţiile de stat.

La patru luni de la înfiinţare, Departamentul pentru Proiecte în Infrastructură şi Investiţii Străine, condus de ministrul Dan Şova, continuă să rămână o prezenţă fantomatică pentru contribuabilii din ai căror bani se finanţează, dar şi pentru orice investitor străini interesat de marile proiecte publice anunţate de Guvern, precum unităţile nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, centrala hidro de la Târniţa sau marile concesiuni vehiculate public.

Până la acest moment, DPIIS n-are un buget propriu, stabilit clar, n-are un departament de comunicare către care jurnaliştii să-şi direcţioneze întrebările, n-are o adresă de e-mail, n-are un telefon anunţat public şi nici măcar o adresă fizică precisă. Se ştie că DPPIS ar funcţiona "într-o cămăruţă" a Palatului Victoria, după cum ne-au declarat surse apropiate situaţiei. Oficial, sediul ar fi în strada Apolodor nr.17, pe care se găsesc multe alte ministere. În absenţa site-ului propriu de internet, declaraţiile de avere şi de interese ale angajaţilor DPIIS, identitatea acestora rămâne un mare secret.

Ce îi cere legea ministrului-avocat Dan Şova?

Discreţia DPIIS contravine obligaţiilor clare stabilite de lege. Potrivit actului de înfiinţare a DPIIS, HG 7/2013 Şova trebuia să realizeze şi să aprobe prin ordin Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a DPIIS unde să fie indicate atribuţiile fiecărui compartiment, numărul precis de personal al acestora, Unităţile de Management al Proiectului înfiinţate.

Legea 544/2001, a liberului acces la informaţiile de interes public, impune, "pentru asigurarea accesului oricărei persoane la informaţiile de interes public", ca autorităţile şi instituţiile publice să organizeze compartimente specializate de informare şi relaţii publice şi să desemneze persoane cu atribuţii in acest domeniu. Orice instituţie publică are obligaţia să comunice din oficiu actele normative care reglementează organizarea sa, atribuţiile, programul de funcţionare şi audienţe, numele şi prenumele persoanelor responsabile cu difuzarea informaţiilor publice, coordonatele de contact ale autorităţii (denumirea, sediul, numerele de telefon, fax, adresa de e-mail şi adresa paginii de internet, sursele financiare, bugetul şi bilanţul contabil, programele şi strategiile proprii). "Toate aceste informaţii se afişează la sediul autorităţii sau al instituţiei publice ori prin publicare în Monitorul Oficial al României sau în mijloacele de informare în masă, în publicaţii proprii, precum şi în pagina de internet proprie", spune Legea 544.

Cu sediu secret, fără pagină lipsă de internet îndeplinirea obligaţiilor legale este imposibilă pentru DPIIS. Conţinutul declaraţiile de avere şi interese ale subordonaţilor lui Şova sunt şi ele un mister.

Citeste continuarea pe romanialibera.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Marcel Ciolacu se retrage: ”Nu vreau locul doi. Nu mă interesează!

astăzi, 07:30

Fostul lider al PSD, care abia și-a dat demisia, renunță, definitiv, la candidatura pentru alegerile prezidențiale. Ciolacu spune că, indiferent de ce ar face el sau partidul, decizia va fi in...

Răspunsul la ce vrei tu este nu! (Foto, Video)

astăzi, 07:15

La un seminar al femeilor, pe tema "Cum să trăiesti într-o atmosferă de dragoste cu soţul tău", participantele au fost întrebate dacă îşi iubesc soţii. Toate au rid...

Calendar ortodox, 29 noiembrie: Sf. Mc. Paramon şi Filumen; Sf. Cuv. Pitirun

astăzi, 07:00

În timpul împăratului Deciu (249-251), în părţile de răsărit ale Imperiului Roman, era un dregător pe care-l chema Achilin. Acesta îi persecuta cumplit pe cei ce credeau ...