Ministerul Educatiei pregateste noi schimbari in invatamant, care afecteaza contabilii, bucataresele si ingrijitorii din gradinite si scoli!

Ministerul Educatiei pregateste noi schimbari in invatamant, care afecteaza contabilii, bucataresele si ingrijitorii din gradinite si scoli!
"...daca printr-un ordin de acest tip vor fi afectate indemnizatiile directorilor, secretarelor, contabilelor aflate in plata acum, daca un singur om e disponbilizat, daca apar reduceri de posturi la nivelul unitatilor de invatamant prescolar - vom declansa actiuni de protest", anunţă sindicaliştii.

Ministerul Educatiei modifica normarea personalului nedidactic si auxiliar din invatamantul preuniversitar. Concret, daca in prezent la gradinitele cu program prelungit exista 1 post de ingrijitor (femeie de serviciu), bucatar, spalatoreasa la 15 copii, Ministerul vrea sa introduca de la 1 octombrie 2015 o medie pe judet de 1 nedidactic la 65 de copii. Directorii de gradinite avertizeaza ca raman fara personal suficient, ceea ce ii pune in pericolul de a nu mai putea primi avizul de functionare, ministrul Educatiei sustine ca inspectoratele scolare trebuie sa adapteze aceasta medie pe judet, nu sa o aplice pe fiecare gradinita si scoala, si a amanat publicarea in Monitorul Oficial a ordinului, arata Hotnews.

Ordinul privind aprobarea criteriilor de stabilire a indemnizatiilor de conducere specifice, a criteriilor de stabilire a structurilor functionale si a criteriilor de normare pentru personalul din sistemul national de invatamant preuniversitar de stat nr. 4.995 ar urma sa intre in vigoare pe 1 octombrie 2015, dupa cum o arata proiectul trimis de Ministerul Educatiei la Monitorul Oficial si catre inspectoratele scolare judetene.

El stabileste ca, la nivelul fiecarui judet, "posturile didactic auxiliare (inclusiv posturile de conducere) si posturile nedidactice din cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar de stat se normeaza avand in vedere o medie de 1/65 elevi/prescolari pentru personalul nedidactic si o medie de 1/163 elevi/prescolari pentru personalul didactic auxiliar".

Numerosi directori de gradinite au avertizat ca asta ar insemna sa ramana fara bucatari, fochisti, ingrijitori suficienti, mai ales daca au mai multe corpuri de gradinita, la distanta. Pentru comparatie, normele din prezent stabilesc la gradinitele cu program prelungit 1 post de ingrijitor, bucatar, muncitor bucatarie, spalatoreasa, lenjereasa, muncitor calificat la 15 copii, 1-2 posturi de fochist pentru fiecare punct termic in functiune, iar postul de ingrijitor (femeie de serviciu) este normat in functie de suprafata de curatenie, nu de numarul de copii.

Modificari apar si in ceea ce priveste indemnizatiile de conducere pentru secretar sef si contabil sef. Daca vechea forma a proiectului prevedea o indemnizatie de 12% din salariul de incadrare pentru secretarul sef dintr-o scoala cu minimum 700 de elevi/prescolari, noul ordin acorda indemnizatie numai secretarilor din scoli cu peste 800 de elevi/prescolari. In prezent, exista un secretar sef la fiecare scoala cu peste 500 de elevi, potrivit normativelor in vigoare inca din 1999.  

Afectati ar fi si contabilii sefi: dispar aceste pozitii din gradinitele cu program prelungit cu mai putin de 200 de copii, fata de forma initiala a ordinului.

 
Marius Nistor, presedintele FSE Spiru Haret: Daca un singur om e disponbilizat, vom declansa actiuni de protest

Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie (FSE) "Spiru Haret", a declarat pentru HotNews.ro ca a cerut ca invatamantul prescolar sa fie tratat separat.

Ordinul va "conduce la reduceri, prin forma in care a fost inaintat. Este foarte greu de pus in aplicare, duce la diminuari de drepturi salariale, la schimbari de posturi. Se renunta la posturi de secretare sefe, contabile sefe, ceea ce duce implicit si la disponibilizari. Nu discutam de mii de persoane", este de parere Nistor, conform sursei citate.

Liderul FSE Spiru Haret a anuntat ca "solicitarea noastra e mult mai ampla, pentru ca atunci cand a aparut aceasta forma, dupa ce a fost inaintata de Ministerul Educatiei catre Monitorul Oficial si analizata de colegii nostri din scoli, reactia noastra este ca daca printr-un ordin de acest tip vor fi afectate indemnizatiile directorilor, secretarelor, contabilelor aflate in plata acum, daca un singur om e disponbilizat, daca apar reduceri de posturi la nivelul unitatilor de invatamant prescolar - vom declansa actiuni de protest".

"Daca exista disfunctionalitati in sensul in care exista judete supraincarcate cu personal, nu consideram ca e normal sa luam masuri care afecteaza toate celelalte judete care respecta legea. E treaba Ministerului Educatiei sa isi regleze problemele in zonele in care au aparut astfel de excese", a continuat Nistor.

Acesta a afirmat ca "excesele nu ar fi existat, daca nu ar fi existat un acord de la Ministerul Educatiei. Deci Ministerul Educatiei ar trebui sa isi faca ordine in propria ograda si apoi sa vada si greselile comise cu stiinta lor la nivelul inspectoratelor scolare. Cine gresteste plateste".

Liderul sindical a declarat pentru HotNews.ro ca "judetul Covasna are mai multi contabili sefi decat are Bucurestiul. Cati copii sunt in Covasna si cati sunt la Bucuresti? Despre ce normative mai discutam acum? Au fost situatii tolerate".
"Acum lovesc in cei care au fost corecti. Am judete in care se merge pe 1 personal nedidactic la 43 de copii si judete, ca Dambovita, unde se merge pe 1/111", a avertizat Marius Nistor.

Personalul nedidactic din invatamantul preuniversitar este format din: ingrijitor (femeie de serviciu), administrator, contabil, bucatar, muncitor bucatarie, spalatoreasa, lenjereasa, muncitor calificat intretinere, fochist, contabil, secretar, magaziner, paznic

Personalul didactic auxiliar: bibliotecar, laborant, informatician, tehnician, pedagog scolar

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mesajul prefectului Sorin Cornilă cu ocazia Sărbătorilor Pascale!

astăzi, 12:22
14

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani, a transmis un mesaj pentru botoșăneni cu ocazia Sărbătorilor Pascale.Redăm mai jos mesajul integral: „Dragi botoșăneni,...

Lumina Sfântă, miracol al ortodoxismului, va fi adusă sâmbătă seară de la Ierusalim şi distribuită tuturor parohiilor!

astăzi, 12:06
35

Lumina Sfântă, simbol al Învierii lui Iisus, va fi adusă şi în acest an de la Ierusalim, sâmbătă seara, de către părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul A...

FC Botoșani – FC Voluntari, astăzi de la ora 14:30

astăzi, 10:40
137

FC Botoșani și FC Voluntari se întâlnesc astăzi în etapa a opta a play-out-ului Superligii.Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Voluntari!FC Botoșani are un total de 2...