Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a pus gând rău piețarilor care nu respectă prevederilor Legii nr.145/2014, care are în vedere afișarea etichetei pentru produsele vândute, dar și asigurarea spațiilor distincte de minimum 40% pentru producătorii agricoli, marcate și semnalizate vizibil. În acest sens au fost demarate mai multe controale în zonele unde se vinde en-detail și en-gros din țară.
În paralel cu verificările din piețe, pentru atestatele de producător care ridică suspiciuni în ceea ce privește respectarea prevederilor legale, inspectorii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale vor desfășura împreună cu Direcțiile pentru Agricultură Județene, demersurile de verificare a acestora, atât la sediul primăriilor emitente, cât și în teren, la producătorii agricoli.
MADR a anunțat printr-un comunicat remis ieri, 11 aprilie, că măsurile de control se impun având în vedere creșterea volumului de legume şi fructe proaspete, de proveniență autohtonă, ce se vor comercializa în perioada următoare. Astfel se verifică modul de respectare a legislației specifice din domeniul comercializării legumelor şi fructelor proaspete, în principal în piețele agroalimentare en-detail și piețele en-gros.
Potrivit ministerului, aceste acțiuni au vizat până în prezent un număr de 184 piețe agroalimentare din București și din țară, dintr-un total de aproximativ 260 piețe agroalimentare existente la nivelul întregii țări.
Principalele obiective urmărite de inspectorii MADR sunt:
-Asigurarea în piețe a spațiilor distincte de minim 40% pentru producătorii agricoli, marcate și semnalizate vizibil
-Etichetarea conformă cu legislația în vigoare, astfel încât să nu se creeze confuzii privind originea produselor și eliminarea fenomenelor de substituire a originii legumelor și fructelor provenite din import, prezentate ca fiind produse în România
-Existenţa documentelor care să ateste provenienţa legumelor şi fructelor supuse comercializării după caz, file din carnetul de comercializare, facturi fiscale pentru produsele provenite din import sau comerț intracomunitar, în cazul agenţilor economici persoane juridice
Potrivit Agrointel.ro, acțiunile inspectorilor MADR au avut într-o primă etapă un caracter preventiv, ținând seama și de prevederile Legii prevenirii nr.270/2018, dar în situația când au fost constatate abateri repetate de la prevederile legislative, au fost dispuse măsuri ferme și termene de remediere.
Împreună cu administrațiile piețelor agroalimentare, inspectorii MADR urmăresc respectarea regulilor de către comercianți, astfel încât consumatorii să poată distinge și cumpăra produsele românești.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale desfășoară în baza legislației și atribuțiilor specifice, acțiuni permanente de control care să conducă la eliminarea totală a practicilor incorecte, în ceea ce privește activitatea de producere, comercializare a legumelor și fructelor și, în general, a produselor agricole într-un climat legal și civilizat al comerțului în piețele agroalimentare și nu numai, încheie sursa citată.