Militanţii de stânga europeni au venit în Botoşani

Militanţii de stânga europeni au venit în Botoşani
PES activists România – militanţii Partidului Socialiştilor Europeni, structura europeană a partidelor de stânga din Europa, a organizat duminică, 10 octombrie, o dezbatere dedicată soluţiilor oferite de stânga europeană pentru atragerea fondurilor europene în Botoşani.

"Participanţii au subliniat incapacitatea ultimelor guverne de dreapta în a atrage fonduri europene care în teorie reprezentau un nou Plan Marshall de reconstrucţie a Europei de Est. Din păcate, proasta gestiune a actualului guvern face ca în prezent România să cotizeze de două ori mai multe fonduri la UE decât primeşte prin intermediul UE", a precizat Ovidiu Portariuc, preşedinte PES activists Botoşani.



Printre problemele subliniate de participanţi au fost absenţa de politici coerente în domeniu, un TVA care diminuează cu 25% influenţa fondurilor în realizarea proiectelor depuse spre finanţare, fondurile reduse de garantare şi contra-garantare a proiectelor europene precum şi birocraţia excesivă şi personalul insuficient de motivat în atragerea de fonduri.

În acest sens PES activists România va lansa în perioada următoare un Ghid de accesare al fondurilor europene care va fi difuzat în toată ţară şi care se doreşte a fi un ghid specializat de informare a cetăţenilor cu privire situaţia fondurilor UE şi modul de accesare a acestora.

La dezbatere au mai participat preşedintele organizaţiei PES activists România, Victor Negrescu, vicepreşedintele PSD Botoşani, Ovidiu Portariuc, secretarul general PES activists România, Janina Sitaru.

Conferinţa a fost de asemenea prilejul pentru judeţul Botoşani de a lansa propria structură PES activists, condusă de Ovidiu Portariuc şi de a prezenta oportunităţile pe care socialiştii europeni le oferă membrilor PSD şi simpatizanţilor de stânga din judeţul Botoşani.

Prezent la manifestări, preşedintele PES activists România, Victor Negrescu, a declarat: "PES activists îşi propune să sprijine în judeţul Botoşani activitatea Partidul Social Democrat, contribuind cu o dimensiune europeană la munca politică a organizaţiei locale. Înfiinţarea unei structuri în Botoşani este o oportunitate pentru judeţ deoarece prin intermediul nostru primarii de stânga, precum şi simpatizanţii curentului politic pe care îl reprezentăm, vor putea intra în contact cu parteneri de stânga din Europa, realiza schimburi de experienţă ce pot fi benefice comunităţilor locale şi participa la faţa locului la campaniile electorale organizate de partidele surori din Europa. Membrii PES activists pot fi persoane de toate vârstele interesate de dezbaterea pe teme europene care sunt membrii şi simpatizanţi ai partidelor membre PES".

PES activists Europa a luat fiinţă în 2006 la iniţiativa Partidului Socialiştilor Europeni din dorinţa de a aduce pe agenda publică a ţărilor membre UE dezbaterea pe teme europene şi de a promova activitatea PES la nivelul instituţiilor europene. În prezent la nivel european există peste 20.000 de membrii şi peste 200 de grupuri locale active, în timp ce în România sunt înscrişi peste 1300 de militanţi PES în 30 de structuri judeţene.
    

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbați condamnați pentru infracțiuni în Suceava, arestați și încarcerați în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 15:22
13

Un bărbat domiciliat în localitatea Hănțești, condamnat la pedeapsa de 1 an 6 luni închisoare, a fost identificat de către patrula Secției 8 Poliție Rurală Adâncata pe raza c...

Performanțe remarcabile pentru Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani la Olimpiada Națională Aria Curriculară Tehnologii (Foto)

astăzi, 14:15
65

În perioada 26-30 aprilie 2024, Slobozia a fost în centrul atenției printr-o competiție de excepție în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, găzduind Olimpiada Națională. Acest ...

ISU Botoșani, îndemn la respectarea regulilor de prevenire a incendiilor cu ocazia pregătirilor de Paște!

astăzi, 13:17
22

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ISU Botoșani recomandă:- Nu lăsaţi mâncarea pe...