Mii de romani loviti de o taxa fara precedent in UE

Mii de romani loviti de o taxa fara precedent in UE
Ciprul a acceptat sambata dimineata taxa fara precedent in UE asupra depozitelor bancare, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a amenintat ca va impinge tara in default prin retragerea liniilor de finantare cu Laiki, a doua mare banca cipriota.

"Ne-am intalnit cu decizii care fusesera deja luate", a afirmat sambata presedintele cipriot, potrivit Financial Times. In prezent comunitatea romanilor care locuiesc in Cipru este de aproximativ 40.000 de persoane, potrivit datelor de la Ministerul Afacerilor Externe, scrie www.zf.ro.

Amenintarea a fost formulata la intalnirea de vineri seara a ministrilor Finantelor din zona euro, care l-au determinat pe Michael Sarris, ministrul Finantelor din Cipru, sa impuna o taxa speciala de 9,9% asupra depozitelor bancare de peste 100.000 euro drept conditie cheie pentru acordul de finantare externa de 10 miliarde euro.

Depozitele mai mici de 100.000 euro, pragul de garantare in UE, urmeaza sa fie taxate cu 6,75%. Masura are rolul de a atrage 5,8 miliarde euro, bani care vor fi utilizati pentru recapitalizarea bancilor.

Detinatorii de depozite afectati urmeaza sa primeasca drept compensatie actiuni la banci cu valoare echivalenta pierderii, odata ce sistemul bancar va fi recapitalizat, potrivit unui purtator de cuvant al Guvernului.

Anastasiades a aparat taxa speciala, afirmand ca Bank of Cyprus si Laiki Bank, cele mai mari banci din Cipru, s-ar fi prabusit imediat daca BCE ar fi oprit linia de finantare catre Laiki.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Festivalul Luminilor aduce veselia și fantezia la Botoșani și Săveni! (Foto)

astăzi, 16:06
29

Pentru toți botoșănenii și săvinenii acest festival este ca o gură de aer proaspăt în agitația cotidiană. Cu activități variate, spectacole captivante și o atmosferă plină de energ...

Activități de prevenție organizate de polițiștii din Botoșani în „Săptămâna prevenirii criminalității”!

astăzi, 15:14
19

Prin activitățile desfășurate, organizatorii își propun ca mesajul lor să ajungă la cât mai mulți cetățeni, în scopul de a conștientiza atât necesitatea adoptării u...

Ce presupune programul pentru dotarea fiecărei școli din municipiul Botoșani, proiect european câștigat de administrația Cosmin Andrei (Video)

astăzi, 14:01
66

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei a anunțat că în urma câștigării proiectului cu fonduri europene în domeniul educației prin Planul Național de Redresare și Rezil...