Mihai Tatulici, interviuri necrolog cu personalități în viață

Mihai Tatulici, interviuri necrolog cu personalități în viață

 MIHAI TATULICI  

Filmează personalități, dar va da interviurile după ce vor muri. "Le spun direct, pe șleau: fac acest film și nu îl difuzez până când dispăreți", spune Mihai Tatulici într-un interviu acordat paginademedia.ro.

Proiectul se numește Nemuritorii. Are filmate deja 80 de filme, pentru care a cheltuit cam 50.000 de dolari. Jumătate dintre cei filmați au dispărut deja. Ideea a preluat-o de la Max Bănuș, care se ocupa de un proiect asemănător în Germania, la începutul anilor 90.

Câte filme sunt?

Mihai Tatulici: Deja sunt făcute 80 de intervuri.

Cum le-ați numi, necroloage?

Sunt interviuri desprea viața și opera lor.

Cum îi alegeți?

Mă orientez după performanța lor, după ce au făcut. Am început acest proiect cu Titus Popovici, cel mai mare scenarist român. Atunci lucram la Tele 7abc, iar interviul cu el îl făcusem cu un an înainte.

Ați mai difuzat și alte interviuri?

Am dat pe Realitatea materialul cu Ștefan Iordache.

Câți dintre cei 80 mai trăiesc?

Cred că, dintre ei, cam jumătate au dispărut.

Și ce veți face cu filmele?

Îmi pun problema să le cedez Televiziunii române sau Academiei, după ce ies la pensie. Oricum, în principiu, în condițiile actuale nu văd pe nimeni care să dea bani pentru aceste filme. Asta și pentru că nu accept să fie difuzate sub două ore. Am acceptat o situație specială cu filmul despre Ștefan Iordache, din care au fost difuzate 30 de minute. M-au rugat cei de la Realitatea și am fost de acord. Multe materiale sunt foarte interesante. Un exemplu este Horia Bernea, care a fost director al Muzeului Țăranului Român. Tatăl lui l-a filmat de la vârsta de un an, iar eu am aceste filme. Este un personaj fabulos.

Dar în aceste interviuri sunt lucruri de un anumit nivel intelectual, mai greu de digerat. Ce televiziune ar fi dispusă?

Singura apropiată este TVR, care a primit proiectul de trei ori. N-am reușit să găsesc înțelegere, indiferent de conducere.

Cu Andi Lăzescu ați încercat?

Nu.

De ce?

Sper ca Realitatea să îmi găsească un spațiu "de sacrificiu" pentru materiale.

Cum le spuneți oamenilor că îi filmați pentru posteritate?

Direct. Pe șleau. Fac acest film și nu îl difuzez până când dispăreți. El practic își lasă un testament în acest fel.

Ați avut "reacții adverse"? Ați fost refuzat?

Da. Un exemplu este Radu Beligan. Nu a vrut și nu vrea nici acum. A zis "nu, bătrâne, mai vorbim". Poate este și dorința personalităților de a decide ele când vor să apară. Știu că mai au încă multe alte lucruri de făcut.

Cel mai tânăr dintre cei filmați?

Ștefan Iordache. L-am făcut cu 11 ani înainte ca el să dispară. Chiar glumea în interviu: "când o să mor eu…".

 

www.paginademedia.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
44

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
84

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...

Razie noctură a polițiștilor rutieri pe străzile din Botoșani! (foto)

astăzi, 13:12
59

În noaptea de 1 spre 2 mai 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier, împreună cu Biroul de Ordine Publică, Șecțiile de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani și 3 Hlipiceni și cu poli...