Micuţa Maria s-a născut să-şi salveze fratele!

Micuţa Maria s-a născut să-şi salveze fratele!

   Libertatea

Caz unic în România: pentru prima dată de la deschiderea în Capitală a celei dintâi bănci de celule stem din ţara noastră, viaţa unui copil va putea fi salvată printr-un transplant cu sânge placentar.

Vlad Andrei Decu (6 ani), din Călăraşi, suferă de talasemie majoră, o boală transmisă ereditar. Ambii părinţi aveau această boală, fără să ştie. Au aflat după naşterea lui Vlăduţ, mai exact, când acesta a fost diagnosticat. Pentru a supravieţui, copilul face transfuzii lunar. Şansa lui la o viaţă normală e transplantul de celule stem, scrie Libertatea.

"Am decis, împreună cu soţul, să mai avem un copil, asumându-ne riscul că s-ar fi putut naşte şi el bolnav. Am avut un noroc imens, ca dar de la Dumnezeu: Maria (n.r. - de un an şi două luni), care e perfect sănătoasă!", povesteşte Magda, mama băiatului.

Micuţei i s-au recoltat celule stem, care au fost stocate la Cord Blood Center (CBC). "Cei doi fraţi sunt compatibili, iar Maria are 97% şanse să îşi salveze fratele. În sfârşit, putem spune că sângele placentar salvează vieţi", a declarat dr. Tudor Panu, director general CBC. Lui Vlăduţ i se va face transplantul cu celule stem peste câteva luni, în Italia. Intervenţia va costa 150.000 de euro.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

DNSC avertizează: Neatenția și entuziasmul sărbătorilor vă pot lăsa pradă infractorilor cibernetici! Cum vă puteți proteja!

astăzi, 16:29
13

”Este esenţial să rămâneţi la curent cu cele mai recente ameninţări, deoarece sărbătorile vin împreună cu riscuri de fraudă online. Infractorii cibernetici folosesc frecven...

Bărbați condamnați pentru infracțiuni în Suceava, arestați și încarcerați în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 15:22
30

Un bărbat domiciliat în localitatea Hănțești, condamnat la pedeapsa de 1 an 6 luni închisoare, a fost identificat de către patrula Secției 8 Poliție Rurală Adâncata pe raza c...

Performanțe remarcabile pentru Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani la Olimpiada Națională Aria Curriculară Tehnologii (Foto)

astăzi, 14:15
141

În perioada 26-30 aprilie 2024, Slobozia a fost în centrul atenției printr-o competiție de excepție în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, găzduind Olimpiada Națională. Acest ...