Micile genii de la Palat: De la pasiune, la inventica!

Micile genii de la Palat: De la pasiune, la inventica!
Palatul Copiilor este cu certitudine o instituţie eficientă de instruire din învăţământul preuniversitar botoşănean.

"Profesionalizarea multora dintre copiii noştri începe la vârste fragede si de fiecare dată când ajung la liceu sau universitate îşi surprind profesorii de specialitate cu nivelul de pregătire. Cu siguranţa, nivelul ridicat de pregătire a multor tineri se datorează numărului mare de concursuri  la care participă, acestea fiind adevărate "motoare" ale dezvoltării lor profesionale", mărturiseşte prof. Luisian Grigore, coordonatorul Cercului de Fizica Aplicata-Automatizăridin cadrul Palatului Copiilor Botoşani.


 
Echipa reprezentativă a judeţului în domeniul Fizică Aplicată- Automatizari a  participat, începând cu săptămâna trecută, la un "maraton" competiţional debutând cu Concursul Naţional de Ştiinţă şi Inginerie INVENTICA – Suceava şi Concursul Naţional "Electronica azi" Constanţa. În aceasta săptămâna urmează Concursul Naţional de Creaţie Tehnică "Electron XXI" si Concursul Interjudeţean tehnico-ştiinţific INVĂŢĂM SĂ INVENTĂM.



Concursul Naţional de Ştiinţă şi Inginerie "INVENTICA" Iulus Mall Suceava a fost organizat de instituţii de învăţământ si Societatea Ştiinţifică Cygnus - Centrul UNESCO, unde preşedintele juriului a fost Alexandru Mironov. Concursul a avut două secţiuni, gimnaziu si liceu, miza fiind foarte mare, primul loc la liceu urmând să participe la Concursul Internaţional de Ştiinţă şi Inginerie Intel ISEF din S.U.A.

Cercul de Fizica Aplicata-Automatizări din cadrul Palatului Copiilor a participat cu 3 lucrări:

Proiectul Micro-calculator, elevul Horbuli Mihnea –gimnaziu. O lucrare foarte interesantă prin faptul că programând in C++ un circuit integrat -microcontroler, a reuşit să realizeze un microcalculator cu monitor, tastatură şi sunet. A fost implementat şi un joc "Prinde Pixelul" creat  tot de elev pentru a pune în evidentă performantele grafice şi perifericele lucrării. Această lucrare a fost foarte apreciată ocupând LOCUL I la categoria Gimnaziu.

Proiectul Securizarea Locuinţei, elevul Voiniciuc Constantin- liceu. Programând in C++ un circuit microcontroler s-a reuşit realizarea unui sistem inteligent de supraveghere si automatizarea locuinţei. Sistemul are un ecran, scanează casa pentru a monitoriza uşi si geamuri, activarea sistemului se face prin bariera laser. In cazul unui intrus, sistemul apelează telefonic proprietarul. Când sistemul nu este activ, acesta poate fi folosit pentru automatizarea locuinţei prin comenzi vocale (aprins luminile,  deschis draperiile etc.). A fost construită şi o machetă pentru a simula avantajele sistemului. Aceasta lucrare a obţinut LOCUL II la categoria Liceu, fiind apreciată nu numai de juriu, ci si de vizitatori, primind oferte de comercializare din partea unei firme de profil, dar si de persoane particulare. Aşa ca acest proiect ar putea fi facut într-o mica producţie de serie pentru autofinanţarea cercului.

Proiectul Sumatorul Contorizat, Ovidiu Iuret - Liceu. Tot un Microcontroler programat ce poate face contorizări multiple, foarte util firmelor pentru contorizarea energiei, apei, încasărilor, plaţilor dar si comenzi date la distanta aparatelor contorizate. Proiectul a obţinut menţiune la categoria liceu, dar locul I la Concursul Electronica Azi - Constanta.



Concursul ce a urmat, "Electronica Azi" Constanţa, a fost foarte bine organizat, departajarea făcându-se cu mare rigurozitate.

Concursul a avut mai multe secţiuni: PRACTIC, TEORIE, PROIECTARE, DEM0NSTARTIE PRACTICA.

Cu toate ca echipa nu a fost completa din cauza suprapunerii peste examenul de capacitate, s-au obţinut rezultate foarte bune:

BOTEZ SERBAN -gimnaziu
LOCUL II TEORIE,
MENŢIUNE PROIECTARE

VOINICIUC CONSTANTIN- liceu
LOCUL I PRACTIC,
LOCUL I PROIECTARE,
LOCUL II TEORIE
LOCUL II CLASAMENT GENERAL.
LOCUL I DEMONSTRAŢIE PRACTICĂ

"Urmează, începând cu aceasta săptămână, noi concursuri la care sperăm ca elevii noştri să obţină locuri fruntaşe", a încheiat prof. Luisian Grigore, coordonatorul elevilor care activează la Palatul Copiilor.
 



 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

”Românii au talent” 2024: Cine sunt botoșănenii care au ajuns în semifinala competiției!

Sâmbătă, 11 Mai 2024
481

Miruna Iustina Gireadă, Daniel Ciobbanu și Emanuel Barica sunt botoșănenii care au ajuns în sezonul 14 pe scena ”Românii au talent”, acestora adăugându-li-se și Nic...

Benzar, reacție dură după ce Comisia de Recurs i-a redus suspendarea lui Hakim. ”Trebuia să mă omoare? Poate sunt interese!”

Sâmbătă, 11 Mai 2024
175

Comisia de Recurs a redus pedeapsa de 6 etape primită inițial de Hakim Abdallah la doar două, informație dezvăluită de Fanatik. Atacantul l-a accidentat grav la cap pe Romario Benzar în Bo...

Botoșănean de 20 de ani scos în cătușe din mașină!

Sâmbătă, 11 Mai 2024
488

În cursul zilei de vineri, polițiștii din Vlăsinești au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de 20 de ani, din comuna Dângeni.Botoșăneanul e...