Metode de fraudare a votului - de la Inghesuiala si Suveica, pana la Stalin

Metode de fraudare a votului - de la Inghesuiala si Suveica, pana la Stalin
Fiecare runda de alegeri din Romania aduce o multime de discutii privind frauda electorala. O serie de metode au intrat deja in folclor, dar intre timp s-au dezvoltat altele, folosite intens atat de candidati, cat si de sustinatorii acestora.

Iata zece metode de frauda a votului, de la "Suveica", "Inghesuiala" si pana la "Stalin", arata ziare.com

Metoda Foto

 Intrarea in cabinele de vot cu aparate de fotografiat sau cu telefoane mobile cu camera pentru fotografierea votului. O astfel de procedura - se explica in document - se aplica de catre cei care vor sa urmareasca votul unor persoane carora le-au promis bani sau alte foloase.

Metoda "Buletin fara stampila"


 Inmanarea unor buletine de vot ce nu au aplicata stampila de control. Metoda se foloseste in mod deosebit in sectiile unde se se cunoaste ca multi vor vota cu un alt candidat.

Metoda "Buletinul votat"

 Inmanarea unor buletine de vot pe care a fost aplicat in prealabil stampila "votat". Motoda similara cu cea de mai sus.

Metoda "Tipografia"

 Distribuirea unui numar mai mare de buletine de vot decat cel real. E vorba de tiparirea ilegala a unor buletine de vot care sa ajunga in sectie prin intermediul unui membru al biroului.

Metoda "Suveica"


 Se intampla atunci cand un alegator intra in sectia de vot cu un buletin deja stampilat si iese afara cu cel primit pentru votare.

Metoda "Inghesuiala"


 Aglomerarea intrarii in sectie de catre persoane pregatite in acest sens ingreuneaza intentionat exprimarea votului de catre cetateni. Metoda este folosita pentru obstructionarea votului in sectiile unde se stie ca un partid este favorit.

Metoda "Multiplu"

 Membrii biroului pot inmana unor alegatori pe care ii stiu mai multe buletine de vot, semnand pentru prezenta altor persoane despre care se stie ca nu vor veni la vot.

Metoda "Dimineata"

 Cu o jumatate de ora inainte de inceperea votarii, se introduc in urna mai multe buletine de vot stampilate "cum trebuie". "In general, multiplu de 50" - se spune in documentul PSD, care averizeaza: "Apoi, pe parcursul zilei de vot, fraudatorii trebuie sa semneze pe lista de vot persoane care nu vin la sectie.

Metoda "Procesului Verbal"

 Exista posibilitatea ca presedintele sa detina un formular de proces-verbal necompletat pe care sa-l completeze si sa-l semneze in fals pe drumul de la sectie la BEC.

Metoda "Stalin"


 Este posibil ca, intr-o clipa de neatentie de la numararea voturilor, anumite buletine de vot sa fie mutate dintr-un teanc intr-altul.

Ce inseamna mita electorala si vot ilegal?

 Potrivit MAI, mita reprezinta promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in timpul campaniei electorale, precum si in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati.

 Mita electorala se pedepseste cu inchisoarea intre sase luni si cinci ani.

 Nu numai cel ce da mita, dar si cel care primeste este pasibil de pedeapsa in campania electorala.

 De asemenea, aminteau reprezentantii MAI, si tentativa de mita se pedepseste.

 De asemenea, reprezentantii MAI au facut, in luna iunie, si precizari legate de votul ilegal.

 Vorbim de acesta atunci cand alegatorul voteaza de mai multe ori in ziua alegerilor (votul multiplu), alegatorul isi exercita dreptul la vot in alta zona (comuna, orasul, municipiul) decat cea in care isi are domiciliul, cetateanul voteaza fara a avea drept de vot.

 Potrivit MAI, cetateanul trebuie sa voteze cu document valabil (cf. art. 126): cetatenii romani - cartea de identitate, cartea de identitate provizorie (1 luna-1 an), buletinul de identitate ori pasaportul diplomatic sau de serviciu, aflata/aflat in termenul de valabilitate la data alegerilor; elevii din scolile militare - carnetul de serviciu militar; cetatenii Uniunii Europene isi pot exercita dreptul la vot pe baza oricarui document valabil care le atesta identitatea.

 Votul ilegal se pedepseste, de asemenea, cu inchisoare de la sase luni la cinci ani.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii din Botoșani au jucat fotbal în memoria colegului ucis pe un peron de gară!

astăzi, 13:24
42

Astfel, polițiști din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Iași (din Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Vaslui și Bacău) au jucat ieri pe Stadionul Areni din Suceava, cu gându...

Bistro Provence, un loc unde simplitatea și eleganța se împletesc armonios pentru a crea o atmosferă relaxantă (galerie foto)

astăzi, 12:44
154

La Bistro Provence din Botoșani poți să savurezi o cafea de calitate sau o gustare delicioasă, dar și un pahar de vin în compania unui preparat simplu și gustos.Bucăt...

Ce pedeapsă a primit un bărbat care a urinat pe mașina de poliție, după ce s-a îmbătat și a provocat un accident rutier

astăzi, 12:39
107

Judecătoria Suceava l-a condamnat pe Cristinel C., aflat în prezent în Penitenciarul Botoşani, la pedeapsa de 4 ani și 20 de zile pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj, tu...