Meteorologii anunță o nouă schimbare a vremii în România!

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie a explicat cum va fi vremea în perioada următoare, în prima lună de primăvară.

Meteorologii anunță o nouă schimbare a vremii în România!

Un nor de praf saharian traversează România. Timp de două zile, particulele de praf roșiatic se vor depune în vest, sud-vest si centru, mai ales când plouă.

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) spun că de vină este un ciclon mediteranean care a trecut prin nordul Africii de unde a luat cu el un nor de praf.

La rândul lor medicii spun că, după acest episod, ar fi bine să spălam cu și mai multă atenție legumele și fructele. În plus, aerul încărcat poate agrava alergiile sau afecțiunile respiratorii deja existente. Praful saharian poate crea un disconfort mai mare pacienților cu astm sau bronhopneumonie.

Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat cum va fi vremea în perioada următoare.

„Este vorba despre un început de primăvară mai cald decât în mod normal, deoarece valorile de temperaturi, și la această oră, înregistrează mai ales în partea de vest, centru a țării, valori între 10 și 16° C, în timp ce în sud, cel mult 8...12° C, inclusiv în capitală, 10°C. Este posibil ca pe parcursul intervalelor cu ploi, chiar dacă la nivel teritorial acestea vor fi restrânse, să consemnăm, datorită transportului de praf saharian dinspre nordul Africii, depuneri, mai ales în zonele unde va ploua, precum zona Banatului, Crișana, Oltenia. Este posibil să apară și în nordul Moldovei sau în Transilvania și local în Moldova, astfel încât acest praf să se resimtă în aceste zone”, a explicat Elena Mateescu, potrivit Antena3 CNN.

Primăvara debutează cu o vreme foarte caldă. Și la sfârșit de săptămână valorile de temperaturi rămân ridicate, cu mici variații de la o zi la alta, 8...19°. Debutul săptămânii următoare poate veni chiar cu valori până la 16°”.

De marți, vremea se răcește

Este posibil ca începând de marți să consemnăm o scădere a valorilor termice, astfel încât să ne apropiem de valori specifice perioadei din calendar.

Trebuie să facem o mențiune, pentru că datele deja sunt încheiate la nivelul lunii februarie, o abatere termică de 7° pozitivă față de normalul termic al unei luni februarie, clasează luna februarie din acest an ca fiind cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice și chiar și comparativ cu celelalte luni ale anului. Și nu în ultimul rând și iarna 2023-2024 este cea mai caldă iarnă din 1901 până în prezent. Ne apropiem de o abatere termică de aproape 4°, respectiv 3,88° C”, a mai spus directorul ANM.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Medic botoșănean, despre micile afecțiuni care pot avea consecințe grave. „Au o trusă de urgență pe care o folosesc!”

Luni, 15 Aprilie 2024
640

Despre alergiile de primăvară a auzit toată lumea și ne putem da seama destul de ușor dacă polenul din natură ne face bine sau nu.Dr. Camelia Șurubariu, medic specialist alergolog în...

Sute de reprezentanți ai elevilor din Regiunea Moldovei au venit la Botoșani pentru o sesiune de formare! (foto, video)

Sâmbătă, 13 Aprilie 2024
571

În jur de 100 de elevi din liceele din zona Moldovei au ajuns, vineri după-amiază, la Botoșani pentru a participa la o sesiune de formare. Mai precis, este vorba despre Sesiunea Regională de...

Medicul care a ales să profeseze la Botoșani pe o specialitate mai puțin cunoscută. „Lumea nu știa cu ce se mănâncă”

Vineri, 12 Aprilie 2024
3238

Medicul Camelia Șurubariu lucrează în cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani în cabinetul de alergologie de mai bine de 10 ani. După ce și-a finalizat studii...