Meteo: Gerul se inmoaie, ninsorile se raresc

Meteorologii au ridicat complet, marti dimineata, codul portocaliu de ninsori si nu anticipeaza ca in perioada imediat urmatoare sa mai fie emise avertizari de fenomene meteo periculoase sau sa se produca inundatii.

In 13 judete din centrul si estul tarii se mentine codul galben, dar nu din cauza ninsorilor, ci a rafalelor de vant, care ar putea ajunge izolat si la 50-70 km pe ora.

Astfel, conform avertizarii meteo emise marti dimineata, in intervalul 14 februarie, ora 09 - 14 februarie, ora 14 se ridica avertizarea cod portocaliu si se mentin sub cod galben judetele: Neamt, Iasi, Bacau, Vaslui, Covasna, Harghita, Brasov, Sibiu, Vrancea, Buzau, Braila, Galati si Tulcea.

In aceste judete va continua sa ninga, slab cantitativ, dar vantul va mai avea unele intensificari, temporar viscolind si spulberand zapada, scrie ziare.com.

Meteorologul de serviciu Viorica Dima a declarat la TVR Info ca din punctul de vedere al specialistilor fenomenele meteo periculoase s-au cam incheiat, odata cu deplasarea ciclonului care le-a provocat de deasupra tarii noastre.

"Autoritatile vor putea demara actiunile de deszapezire, vor putea zbura si elicopterele. Nu vom mai avea fenomene meteorologice severe, se mentine in unele judete codul galben, dar din cauza intensificarilor vantului", a declarat aceasta.

In perioada imediat urmatoare, vremea se va imblanzi. Viorica Dima a explicat ca, potrivit datelor existente, miercuri vor veni ninsori in regiunile intracarpatice, dar mult mai slabe cantitativ, cu ceva intensificari de vant in Campia de Vest, dar care nu vor atinge vitezele din episodul care abia s-a incheiat, ci vom asista la aspecte obisnuite de iarna.

Meteorologul a mai explicat ca nu se anticipeaza ca in aceasta saptamana se va mai emite un alt cod, cel mult o informare meteo. In schimb, gerul va reveni inca de miercuri, temperaturile coborand pana la -20 de grade in nordul Moldovei, la -10 grade pe litoral si -14 grade in Capitala.

Catre finalul saptamanii, ele vor mai creste usor, dar vor ramane predominant negative.

Viorica Dima a mai explicat ca meteorologii exclud in acest moment ipoteza producerii iminente de inundatii.

"Nici in 1954 nu au fost inundatii, desi stratul de zapada a depasit 1 metru, dar incalzirea s-a produs usor si treptat. Nu ne asteptam la topirea brusca a zapezii, cel putin pana la data de 20, la care dispunem noi de date", a explicat meteorologul, precizand ca valorile diurne vor oscila in jurul la 0 grade Celsius, cele nocturne intre -7 si -10 grade Celsius, ceea ce va face ca zapada sa se topeasca cel mult un pic la suprafata, iar noaptea sa se formeze ghetus.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat reținut de polițiști după ce a încercat să se sustragă controlului!

astăzi, 17:10

Echipajul de poliție a pornit în urmărirea autoturismului respectiv, iar după câteva sute de metri conducătorul auto a oprit pe marginea părții carosabile. Ulterior, șoferul a p...

FCSB este principala favorită în Superligă: Argumentele roș-albaștrilor

astăzi, 16:56

Agențiile de pariuri online au actualizat cotele antepost pentru câștigarea titlului în prima ligă din România, iar FCSB este principala favorită înainte de primele partide...

Ion Iliescu și Petre Roman, inculpați din nou în dosarul Mineriadei. Cei doi sunt acuzați de infracțiuni contra umanității!

astăzi, 16:00

Fostul președinte al României, Ion Iliescu,  și fostul prim-ministru Petre Roman sunt inculpați în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, potrivit unui comunicat transmis de Parc...