Administrarea corecta a antibioticelor

Antibioticele nu sunt recomandate in prima linie de terapie in raceli intrucat nu actioneaza asupra infectiei cauzata de rinovirusuri. Acestea sunt de regula eficiente in infectii bacteriene.

Confuzia unor pacienti apare din cauza coexistentei in unele cazuri a unor colonii bacteriene, care, pe fondul inflamatiei acute, scaderii capacitatii de aparare a organismului, pot prolifera cauzand agravarea infectiilor de la nivelul aparatului respirator superior, dar si inferior, ducand la laringite si bronsite bacteriene, traheite, pneumonii, cu complicatii, precum pleureziile.

In aceste situatii, tabloul simptomatic se agraveaza, tusea devine persistenta, "umeda", cu expectoratie, ba chiar hemoptizie in cazul pneumoniilor (eliminarea de mucus cu sange). In aceste cazuri, antibioterapia se impune cu siguranta.

De asemenea, pe fondul unei sinuzite cronice, de natura infectioasa, mucusul nazal se poate ingrosa, ca dovada a proliferarii bacteriene. In plus, inflamatia generalizata la nivelul mucoaselor poate acutiza sinuzite cu potential mai scazut de drenare a secretiilor, fapt care impune administarea neintarziata a antibioticelor, alaturi de terapia consacrata unor astfel de situatii (punctii de drenaj, antiinflamatoare).

In cazul in care nasul este "infundat", cu mucusul ingrosat, se impune fluidizarea mucusului, prin instilatii cu apa salina, apa de mare, ser fiziologic usor incalzit. De asemenea, este de preferat ca secretiile sa fie aspirate cu o pompita speciala, intrucat suflarea brusca, cu putere, fortata le poate impinge inspre tubul auditiv si celelalte sinusuri, generand otite, prelungind timpul de vindecare a racelii.

Determinarea antibioticului necesar

De cele mai multe ori, determinarea antibioticului se face prin analizarea culturilor din secretiile nazale si amigdalo-faringine, adica asa-numitele exudate nazal si faringian. Antibiograma este extrem de importanta la copiii si se recomanda chiar si in cazul in care copilul, de exemplu, a avut un episod relativ recent de raceala complicata, tratata cu antibiotic. In multe cazuri, parintii, speriati poate de complicatiile traite recent, se reped sa ii administreze copilului acelasi antibiotic.

Dar nu trebuie sa ignore faptul ca uneori amigdalita pultacee suprapusa racelii poate fi accentuata de prezenta candidei, de exemplu, o infectie fungica ce necesita un cu totul alt tratament. Ori, de o infectie recenta cu streptococ beta hemolitic, o infectie ce necesita tratament specific si care, netratata, poate duce la infectii localizate la nivelul endocardului, articulatiilor sau rinichilor.

sanatate.bzi.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Lecții de autoapărare: Jandarmii botoșăneni, prezenți în Tabăra de la Agafton! ( Foto,Video)

astăzi, 17:00

În această după-amiază, cei aproximativ 130 de participanți la cea de-a doua serie a Programului de Tabere ARC 2025, desfăşurat la Centrul de Agrement ,,Codrii de Aramă" Agafton, au ...

Reforma pensiilor speciale: Vârsta de pensionare ar putea crește la 65 de ani!

astăzi, 15:35

Ministrul Muncii, Florin Manole, a anunțat că este în pregătire un proiect de lege privind pensiile speciale, care va include creșterea vârstei de pensionare. „Vom avea o cre...

Valeriu Iftime: „Eu aş vrea să rămân fără loc de muncă azi, dacă s-ar putea! Să dau Consiliul Judeţean la Iaşi sau Suceava, ca să ne unim!”

astăzi, 15:10

Ilie Bolojan este pe un sens unic, fără întoarcere, în ceea ce priveşte reformarea statului român, şi nu are de gând să se oprească indiferent de grevele, presiunile şi ...