Melania Vergu a fost trimisa in judecata. Fiul acesteia, scos de sub urmarire penala

Melania Vergu a fost trimisa in judecata. Fiul acesteia, scos de sub urmarire penala
Melania Vergu, fost consilier al ministrului Educatiei, a fost trimisa in judecata de procurorii DNA pentru inselaciune, conflict de interese si fals in documente pentru obtinerea unor fonduri europene, iar fiul acesteia, Ioan Teodor Vergu, a fost scos de sub urmarire penala, informeaza Mediafax.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a Melaniei Vergu, fost consilier personal al Ministrului Educatiei, administrator si asociat al SC Edu Tim Consultanta Europeana SRL, pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incorecte care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata, inselaciune, in forma continuata si conflict de interese, se arata intr-un comunicat de presa de vineri al DNA.

Dosarul va fi judecat de magistratii Curtii de Apel Bucuresti.

Procurorii arata in rechizitoriu ca, in 8 octombrie 2008, Melania Vergu, in calitate de administrator si asociat al SC Edu Tim Consultanta Europeana SRL, a formulat la Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) o cerere de finantare in vederea obtinerii de fonduri europene.

Melania Vergu ar fi prezentat la Autoritatea de management documente si declaratii inexacte in care ar fi consemnat date nereale referitoare la conditiile pe care le indeplinea firma sa in vederea accesarii de fonduri acordate prin programul POSDRU, cum ar fi numarul de angajati, profitul si cifra de afaceri, experienta in domeniul formarii profesionale, noteaza procurorii DNA in documentul citat.

In baza acestor documente, SC Edu Tim Consultanta Europeana SRL a beneficiat de fonduri europene pentru punerea in practica a proiectului intitulat "Practica sa inveti, invata sa practici".

"In cadrul acestui proiect, in cererea de rambursare din data de 1 iulie 2010, inculpata Vergu Melania a mentionat date nereale referitoare la munca prestata in vederea obtinerii de date referitoare la programele de pregatire practica pentru elevi si studenti. In realitate, acestea date au fost obtinute de Vergu Melania care, in calitatea sa de consilier personal al ministrului invatamantului, a formulat doua adrese catre unitatile de invaamant superior si inspectoratele scolare", au precizat procurorii DNA.

De asemenea, procurorii o acuza pe Melania Vergu ca a mai formulat alte doua cereri de rambursare in care ar fi consemnat date nereale referitoare la cheltuielile efectuate in cadrul proiectului firmei sale.

"In aceasta modalitate, SC Edu Tim Consultanta Europeana SRL a obtinut pe nedrept suma totala de 6.492.653 lei, reprezentand fonduri europene si de la bugetul national", sustin procurorii.

Pentru recuperarea prejudicului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra a doua imobile ale Melaniei Vergu.

Prin acelasi rechizitoriu, procurorii au dispus scoaterea de sub urmarirea penala a fiului Melaniei Vergu, Ioan Teodor Vergu, director si asociat al societatii Edu Tim Consultanta Europeana SRL, intrucat din probele administrate pe parcursul urmaririi penale s-a stabilit ca acesta "nu a cunoscut aspectele nereale si inexacte inserate de Vergu Melania in cererile de finantare".

Cercetarile in acest caz au fost facute dupa ce Agerntia Nationala de Integritate a sesizat DNA cu privire la posibila savarsire de catre Melania Vergu a infractiunii contra intereselor financiare ale Comunitatii Europene si a infractiunii de conflict de interese.

ANI arata ca, in 18 noiembrie 2009, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale - Directia Generala Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane" (AMPOSDRU) a aprobat Cererea de Finantare cu titlul "Practica sa inveti, invata sa practici", depusa de SC Edu Tim Consultanta Europeana SRL.

Contractul de finantare a fost semnat pentru beneficiar de catre administratorul societatii, Melania Vergu. Prin cererea de finantare, SC Edu Tim Consultanta Europeana SRL se obliga "sa puna la dispozitia proiectului sediul societatii comerciale din Bucuresti …", aflat la acea data pe Bulevardul Aviatorilor, in Sectorul 1 al Capitalei. Pana la data de 14 martie 2011, in cadrul proiectului SC Edu Tim Consultanta Europeana SRL s-au facut doua plati, in cuantum de 1.448.599,39 lei, la data de 4 martie 2010, urmare a cererii de prefinantare din 5 februarie 2010, si, respectiv, 3.186.799,91 lei, la data de 19 octombrie 2010, urmare a cererii de prefinantare din 21 septembrie 2010.

ANI a constatat faptul ca in 22 februarie 2010, dupa semnarea contractului de finantare, la data de 18 noiembrie 2009, Melania Vergu, manager de proiect, a schimbat sediul social al firmei din Bulevardul Aviatorilor, in baza unui contract de comodat. Activitatile manageriale si administrative ale proiectului au fost efectuate la un imobil din strada Ion Campineanu, proprietatea Melaniei Vergu, in care aceasta isi are si domiciliul.

Totodata, ANI arata ca in cadrul proiectului au fost raportate si decontate "cheltuieli majore efectuate cu schimbarea destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene", reprezentand plati in valoare totala de 486.872 de lei, din care 102.000 de lei pentru "amenajarea sediului", 6.722 de lei pentru "proiectare-montare centrala termica", 75.630 de lei pentru "achizitie mobilier" si 294.117 de lei pentru "achizitie echipamente de calcul, aparatura video si foto".

ANI a mai constatat ca exista indicii temeinice privind savarsirea de catre Melania Vergu a infractiunii de conflict de interese, "constand in indeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani, sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

”Românii au talent” 2024: Cine sunt botoșănenii care au ajuns în semifinala competiției!

astăzi, 17:57
144

Miruna Iustina Gireadă, Daniel Ciobbanu și Emanuel Barica sunt botoșănenii care au ajuns în sezonul 14 pe scena ”Românii au talent”, acestora adăugându-li-se și Nic...

Benzar, reacție dură după ce Comisia de Recurs i-a redus suspendarea lui Hakim. ”Trebuia să mă omoare? Poate sunt interese!”

astăzi, 16:28
86

Comisia de Recurs a redus pedeapsa de 6 etape primită inițial de Hakim Abdallah la doar două, informație dezvăluită de Fanatik. Atacantul l-a accidentat grav la cap pe Romario Benzar în Bo...

Botoșănean de 20 de ani scos în cătușe din mașină!

astăzi, 14:36
305

În cursul zilei de vineri, polițiștii din Vlăsinești au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de 20 de ani, din comuna Dângeni.Botoșăneanul e...