Cele două focare au fost depistate în comuna Lunca, la finalul săptămânii trecute. Un focar este într-o exploatație cu patru porci și cel de-al doilea este într-o gospodărie cu un porc.
Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Botoșani au anunțat că au fost preluate probe de la acei porci și au fost trimise către Laboratul din Suceava. Luni au venit și rezultatele, care au confirmat cele două focare de pestă porcină africană.
„Avem ultimele două focare care sunt la Lunca. Un focar este într-o exploatație cu patru porci și în altă exploatație un porc, adică în două gospodării. Porcii au murit (...) De la porcii morți s-au recoltat probe, s-au trimis la Laboratorul din Suceava pentru confirmarea bolii și ne-a venit un buletin pozitiv. După aia porcii au fost îngropați, s-a făcut dezinsecție deja de două ori și urmează să mai facem o dată la o săptămână”, a declarat Teodor Harabagiu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Botoșani.
Totodată, au fost constituite 10 echipe care au fost trimise în teren pentru verifica o rază de 10 kilometri în jurul focarelor. Pe lângă asta, populația a fost informată cu privire la circulația și restricțiile de circulație ale porcului.
„Am făcut 10 echipe din colegi care să meargă pe o rază de 10 kilometri în jurul focarelor pentru inventarierea exploatațiilor de porcine și numărul de porci care sunt, precum și informarea populației privind circulația, restricțiile de circulație a porcului, comunicarea cu medicul veterinar în caz de sacrificare pentru consum propriu ca să nu taie un porc bolnav”, a adăugat Teodor Harabagiu.
Aceste două focare de pestă porcină africană vin tocmai într-o perioadă în care sacrificarea porcinelor este la ordinea zilei având în vedere că săptămâna viitoare este Crăciunul, iar pe 20 decembrie este Ignatul.
În acest sens, măsurile sunt sporite și se acordă o atenție mai mare sacrificării animalelor în gospodării.
„Este perfect adevărat, dar încercăm ca proprietarul care sacrifică un porc să îl consume doar în gospodăria proprie, să nu îl dea în altă parte. De asta discutăm și de anunțarea medicului veterinar pentru a vedea dacă acel porc pe care dorește să îl sacrifice să nu fie cu simptome de pestă porcină africană”, a completat Harabagiu.
Până acum au mai fost confirmate alte două focare de pestă porcină africană. Unul a apărut în Bălușeni în luna august, când au fost uciși un număr de 121 de porci. În luna octombrie a apărut alt focar în Corni, când au fost omorâte opt animale.