Foarte prezente pe masa de Craciun sau Revelion, mezelurile de porc si fripturile trebuie consumate rar si in cantitate mica, acest lucru fiind valabil si pentru prajituri, tort, cozonac si alte dulciuri.
Avand in vedere ca a trecut perioada de post, trecerea la consumul de alimente ce contin multe proteine, lipide si glucide trebuie sa se faca intr-un mod progresiv.
O alternativa pentru friptura de port este cea de curcan, care are o valoare calorica mai scazuta. Carnea trebuie consumata cu legume, care ajuta foarte mult la absorbtia grasimilor si la tranzitul intestinal. Carnea, pestele, ouale sau branzeturile pot fi combinate cu salate si legume sau cu muraturi. Tot cu muraturi si salate se pot combina si produsele din cereale, cartofi sau fasole.
Pe tot parcursul mesei, consumul de apa nu trebuie sa lipseasca pentru ca ajuta la o mentinere activa a sistemului digestiv. De asemenea, este foarte important ca mesele sa nu fie luate in graba, existand riscul de inec si disconfort digestiv.
Alimentele trebuie mestecate bine si pentru a avea o digestie buna, se va manca incet.
Dupa o masa copioasa, a doua zi sunt recomandate supele, hidratarea cu lichide precum ceaiuri si sucuri naturale. Persoanele care se stiu bolnave, diabeticii, cardiacii sau cei care sufera de alte afectiuni gastro - intestinale trebuie sa aiba mare grija la alimentele pe care le consuma si la continutul acestora.
Cardiacii vor fi mult mai atenti la alimentele si preparatele care contin o cantitate mare de sare. Afumaturile si mezelurile care contin foarte multa sare nu sunt recomandate in cantitati mari celor care sufera de hipertensiune arteriala.
Potrivit medicilor, foarte putine sunt medicamentele care dau reactii adverse in combinatie cu un paharel de alcool. Alimentele proaspete nu trebuie sa lipseasca din alimentatia de sarbatori a bolnavilor cronici.
Diabeticii si in mod special cei care iau antidiabetice orale nu trebuie sa consume alcool si sa isi ia tratamentul la orele prestabilite.
Sarmalutele, carnatii nu sunt recomandate persoanelor care au boli cronice gastro - intestinale.
In schimb, este recomandat consumul unei fripturi pregatite la gratar sau la aburi.
Medicii ne indeamna la cumpatare!
Stiri Botosani Friday, 26 December 2008 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Transportator de lemne sucevean, prins la Botoșani cu actele în neregulă, s-a ales cu marfa confiscată!
astăzi, 19:10
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că datele înscrise în documentele de însoțire a materialului lemnos nu corespundeau cu cele faptice, cantitatea îns...
Expoziție de pictură și grafică la Galerile de Artă din Botoșani, cu un invitat special!
astăzi, 18:30
Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 17-29 noiembrie 2024, în spațiul Colecției de Artă (Piața Revoluției, nr. 12), expoziția „Salonul de toamnă”. Vor...
Florin Gavril: „PSD e singurul partid cu măsuri de stimulare a tinerilor care se angajează pentru prima dată și a companiilor care le oferă joburi stabile”
astăzi, 17:55
„Soluțiile noastre sunt: prime de stabilitate pentru 2 ani pentru fiecare nou angajat, subvenție pentru companiile care îi angajează pe tinerii fără experiență pe piața muncii și ...