"Ministerul Sănătății a elaborat, în colaborare cu Ministerul Finanțelor Publice, un proiect de OUG care prevede două măsuri", anunța ieri Vlad Voiculescu, pe Facebook.
Astfel, se ia în calcul acordarea unui număr de 1.000 de prime în valoare de 45.000 lei / 10.000 euro neimpozabili pentru medicii care se stabilesc timp de cinci ani în unități administrativ- teritoriale cu deficit de medici în specialitățile medicină de familie, pediatrie și anestezie terapie intensivă și îşi desfăşoară activitatea în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Lista unităților administrativ-teritoriale cu deficit de medici va fi stabilită anual prin ordin comun al ministrului Sănătății și președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
În plus, se va implementa un mecanism de garanții de stat pentru creditele acordate medicilor de instituţiile de credit în vederea asigurării spaţiilor destinate desfăşurării activităţii medicale, necesarului de dotare cu aparatură performantă, finanţării nevoilor profesionale ale medicilor, achiziţiei de praxis şi în general, finanţării capitalului necesar pentru a oferi un act medical la standarde corespunzătoare de calitate. Contractul de garantare va fi încheiat între beneficiarul programului, instituţia de credit finanţatoare şi FNGCIMM – Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii – S.A. – IFN, în calitate de mandatar al statului român prin Ministerul Finanţelor Publice.
În final, însă, se atrage atenția că "deoarece această măsură implică alocarea suplimentară de fonduri pentru cheltuieli de personal, Ordonanţă de Urgenţă nu a putut fi promovată cu şase luni înainte de alegeri, conform prevederilor din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, unde se stipulează că nu se pot promova acte normative cu mai puţin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituţia României, republicată, care să conducă la creşterea cheltuielilor de personal".