Mașinile electrice vor avea plăcuțe de înmatriculare de culoare verde. Ce facilități ar putea primi proprietarii lor

Mașinile electrice vor avea plăcuțe de înmatriculare de culoare verde. Ce facilități ar putea primi proprietarii lor

Autoturismele nepoluante, cu emisii zero de CO2, vor primi plăcuțe de înmatriculare verzi și, odată cu acestea, ar putea primi o serie de facilități, printre care reduceri de taxe sau parcare gratuită în anumite zone, potrivit unui ordin oficializat joi.

Potrivit avocatnet.ro, documentul pune, de fapt, în aplicare o modificare de astă-toamnă a regulamentului Codului rutier. Pentru a pune în practică această măsură, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) are la dispoziție două luni.

Prin Ordinul comun al Ministerului Mediului, MAI și Ministerului Transporturilor nr. 676/44/433/2022, oficializat joi, se stabilește ca autoturismele cu emisii zero de poluare să primească plăcuțe cu număr de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde.

Autovehicule cu emisii zero de CO2, potrivit ordinului, sunt cele pur electrice și cele cu pilă de combustie cu hidrogen.

MAI are la dispoziție 60 de zile, adică până 27 iunie, pentru a lua măsurile necesare punerii în aplicare a prevederilor ordinului, astfel încât să fie posibilă eliberarea numerelor verzi către posesorii de mașini nepoluante.

Unul dintre motivele apariției măsurii este că numerele verzi de înmatriculare vor putea fi mai ușor de identificat și vor putea funcționa ca un pașaport pentru mașinile nepoluante, în condițiile în care, pentru acestea, autoritățile locale ar putea stabili anumite stimulente, printre care, reduceri de taxe, acces pe benzile de autobuz, intrare gratuită în zonele cu acces restricționat sau facilități când vine vorba de parcare.

Introducerea numerelor verzi de înmatriculare a fost stabilită în toamnă printr-o hotărâre de Guvern care a modificat regulamentul pentru aplicarea Codului rutier. Practic, ordinul apărut acum e o punere în aplicare a măsurii date de Executiv.

În acest context, e de amintit că prin programul Rabla Plus se subvenționează de la stat până la 54.000 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou alimentat cu hidrogen, dacă cei interesați vor duce la casat două mașini uzate.

În ceea ce privește înmatricularea mașinilor, util de știut este faptul că cei care nu vor să se mai deplaseze în municipiul reședință de județ pentru a-și înmatricula mașina o pot face, de anul trecut, și la sediile secundare ale serviciilor județene de înmatriculări.

De asemenea, pentru a facilita procesul de înmatriculare a mașinii, taxa pentru numerele de înmatriculare se poate achita și online, fără a fi nevoie de autentificare, prin intermediul platformei Ghișeul.ro.

Reținerea și neplata ori încasarea și neplata impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă (în cel mult 60 de zile de la scadență), de către companii și persoanele fizice, este considerată din nou evaziune fiscală, de la 1 martie 2022. Și va putea fi pedepsită cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă penală. Mai multe persoane dintr-o societate vor risca să fie pedepsite penal pentru fapta respectivă. Pedepsele vor fi stabilite în funcție de implicarea fiecărui responsabil din cadrul firmei, însă nici societatea în sine nu va scăpa de consecințe.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
746

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
154

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
96

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...