Marian Sârbu: Sper să reuşim să plătim regulat salariile şi pensiile

Marian Sârbu: Sper să reuşim să plătim regulat salariile şi pensiile

 Marian Sarbu - Ministrul Muncii  

Ministrul Muncii, Familiei şi Solidarităţii Sociale, Marian Sârbu, a declarat vineri că speră ca, până la sfârşitul anului, să fie plătite regulat salariile şi pensiile, în contextul actualei crize economice.

"Eu sper să reuşim totuşi ca, până la sfârşitul anului, să plătim, în mod regulat, salarii, pensii, alocaţii şi tot ceea ce generic numim cheltuielile bugetare obligatorii.

Acestea, pe un rag de preferinţă unanim acceptat, sunt plătite primele sau, în orice caz, sunt ultimele atunci când se pune problema unor tăieri de alocaţii bugetare. Nu am în acest moment temeri care să se bazeze pe nişte date concrete cum că până la sfârşitul anului vom avea probleme cu salariile sau pensiile", a declarat ministrul Muncii, în conferinţă de presă la Iaşi.

Referindu-se la reducerile de personal din sistemul bugetar, ministrul Muncii a precizat că politica exprimată de premierul Emil Boc, pe principiul "pleacă şapte, angajăm unul", este un angajament care a fost asumat de Guvern prin acordul cu FMI şi Uniunea Europeană.

"Pare a fi cel mai bun mod de a diminua numărul de angajaţi la stat fără nişte dureri sociale foarte mari. Ai plecări care cumulează şapte angajaţi, într-o anumită perioadă, e vorba inclusiv de ieşirile la pensie, la cele şapte posturi care au devenit vacante nu poţi angaja decât unul. În felul acesta, într-un interval rezonabil de timp, numărul angajaţilor la stat ar urma să fie rezonabil el însuşi", a subliniat ministrul.

Acesta a adăugat că eforturile financiare pe care Guvernul le face în această perioadă de criză "trebuie raţionalizate şi din punctul de vedere al numărului de angajaţi".

Legat de fondurile disponibile la nivelul ministerelor pentru prime, sporuri sau creşteri salariale, Marian Sârbu a precizat că, în aceste situaţii, funcţionează "elemente ce ţin de contracte colective de muncă în vigoare şi unele dispoziţii legale".

"Acestea sunt aplicate aparent diferenţiat, însă, în acest moment, ordonatorii de credit, inclusiv miniştrii, au la dispoziţie un act normativ care permite încadrarea în bugetele care au fost aprobate iniţial, inclusiv a celor rectificate. Un minister poate acorda, de exemplu, un spor la indemnizaţia de conducere, dar, pe totalul fondului de salarii, fiecare trebuie să se încadreze pe ceea ce are deja aprobat", a declarat ministrul Muncii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa:NewsIn

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

E prima dată când s-a întâmplat așa ceva: Pacient cu AVC transferat cu elicopterul de la Cluj la Suceava pentru a fi salvat!

astăzi, 15:25
267

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava a fost transferat de la Cluj Napoca un pacient cu AVC, fiind prima solicitare de acest fel de la un centru universitar.Potrivit purtătorului de c...

Post vacant într-o parohie din Botoșani, se caută preot pentru 230 de familii!

astăzi, 12:42
310

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a actualizat, pe 3 mai 2024, lista cu parohiile vacante pentru care pot opta pentru transfer doar preoții din cadrul Eparhiei Iașilor care întrunesc condiții...

Focul pus cu intenție a distrus tone de furaje, pompierii au reușit să salveze casa și animalele!

astăzi, 10:52
310

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local....